АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОЙКО АТАНАСОВ: КРАЙНОТО РЕШЕНИЕ НА ЛАУРА КЬОВЕШИ ЩЕ Е ГОЛЯМ ТЕСТ

 Бойко Атанасов
15.02.2021 / 18:15

"Процедурата на конкурса не се проведе по правилата, приети от ВСС, и съгласно регламента. ... На мен ми изглеждаше като предопределен избор". Това заяви пред БНР следователят Бойко Атанасов във връзка с избора, който направи Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на 10 делегирани прокурори, които ще работят по делата от компетентността на Европейската прокуратура. В подбора се включиха 31 магистрати, един от тях беше Атанасов, който на изслушването единствен критикува главния прокурор Иван Гешев.

Според него е имало смущаващи обстоятелства, защото в процедурата не е било наблегнато на това дали кандидатите имат качества като професионалисти, които са работили по данъчни и икономически производства, свързани с международно сътрудничество по наказателноправни въпроси и са сходни с тези, които ще разследва Европейската прокуратура

"В проведената процедура от ВСС беше наблегнато на други неща. Липсваше информация от атестациите на прокурорите, следователите и съдиите".

По думите на следователя крайното решение на главния прокурор Лаура Кьовеши и на Европейската прокуратура дали да назначи хората, които се предлагат от България, ще бъде един голям тест:

"Защото обществото чака някой друг да реши проблемите отвън. Свикнали сме да идеализираме фигури, които са извън страната, за да решат проблемите ни".

Атанасов посочи, че изслушването на кандидатите е било в рамките на 10 минути и е приличало повече на конкурс за умения, които са други, но не и за професионалисти.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев