АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОСТАДИН АНГЕЛОВ: БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРИЛАГА ВАКСИНАТА НА "АСТРАЗЕНЕКА" И НА ПАЦИЕНТИ НАД 55 ГОДИНИ

Костадин Ангелов
09.02.2021 / 16:13

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов даде старт на програма за развитие на спешната медицинска помощ, които се осъществяват по Оперативната програма "Региони в растеж". Символичното начало беше дадено в град Бяла, Русенско, където проектът предвижда за филиала да бъде построена изцяло нова сграда, съобщи БНТ.

Пред журналисти министър Ангелов заяви, че има известно нарастване на числата на заболяемостта и ще се изчака до четвъртък, когато ще има данни за двуседмичния период.

"Ако числата на 14-дневна база са под 200 на 100 000 души няма да взимаме никакви мерки, тъй като тези меки в момента дават резултат", каза Ангелов.

Министърът заяви, че ваксините идват регулярно в страната и имаме достатъчно количества ваксини.

"Вчера на Ваксинационния щаб бе взето ясно и категорично решение, че България ще прилага ваксината на "АстраЗенека"и на възрастни пациенти над 55 години, над 65 години, тъй като това са препоръките на европейските експерти от Европейката агенция по лекарствата. Всичко останало е плод на различен тип решения, което не почива на медицински факти и резултати", каза министърът.

Не обмисляме възможност с антигенен тест да се влиза на територията на страната. Единственото към момента решение, което е европейско решение, е влизането в България с отрицателен PCR тест, беше категоричен Ангелов.

Здравният министър посочи, че не разбира страха и неразбирането на гражданите за антигенните тестове и подчерта, че те се прилагат за скрининг, но не и за диагностициране.

В рамките на проекта ще бъдат напълно обновени и модернизирани 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, включително 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения.

Основната цел на проекта е осигуряване на подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване качеството и безопасността при оказването на медицинска помощ, в това число и подобряване на достъпа за лица с увреждания, уточняват от Министерството на здравеопазването.

Общият бюджет на проекта е близо 164 милиона лева. Почти 400 000 лева от тях са национално съфинансиране, останалите средства са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев