АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНГЕЛИН ЦАЧЕВ: ЕНЕРГИЙНАТА НИ СИСТЕМА ИМА ДОСТАТЪЧНО РЕЗЕРВНИ МОЩНОСТИ

Ангелин Цачев
15.01.2021 / 10:26

"Енергийната ни система има достатъчно резервни мощности, за да реагира на по-високо потребление на ток при очакваното застудяване", каза за Българското национално радио изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев:

„Прогнозите, които правим за товара в предстоящото застудяване, не предполагат активиране на студен резерв, но, ако има такава необходимост, ТЕЦ „Марица изток 2“ е в готовност да предостави и задоволи необходимото потребление в страната. За разлика от миналата и по-миналата година към този момент в страната имаме много добър воден запас. Язовирите са пълни средно повече от 70%. В момента сме с около 30% повече воден запас, който може да покрие едно дългосрочно застудяване“.

"В пиковите часове приблизително около 35 на сто от производството на електроенергия е от водноелектрическите централи, има леко изпускане от язовирите в Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград."

Цачев поясни още, че са приключили всички ремонтни и инвестиционни дейности в мрежата, в Електроенергийния системен оператор, като изпълнението на ремонтната програма е на 101%, а на инвестиционната програма - 110%. За 2020 година общо - ремонт и инвестиции, са вложени над 280 млн. лв.

"Така че, затруднения за необходимото количество електроенергия за битовите потребители не очакваме да имаме."

Експертът обясни, че потреблението за ноември миналата година в сравнение със същия период на 2019 година е намаляло с 2,11 на сто, но за декември е нараснало с 0,25 на сто въпреки всички очаквания, че то ще е ниско заради пандемичните мерки.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев