АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЗ: БЪЛГАРИЯ Е ОСИГУРИЛА И ЗАЯВИЛА КЪМ 5 ПРОИЗВОДИТЕЛИ COVID ВАКСИНИ ЗА 6 МЛН. ДУШИ

Коронавирус - ваксина
15.01.2021 / 10:21

36% от населението на България може да бъде ваксинирано през първите шест месеца на тази година, съобщава за БГНЕС, като цитира от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

„Към края на първото полугодие, при допускането за 5 вида ваксини, ще може да се обхване население от 2,3 млн. души или около 36% от населението на страната, без да включваме децата до 16-годишна възраст“, посочват от здравното ведомство в отговор на въпроси на агенцията.

Министерство на здравеопазването е предприело политика по диверсификация на портфейла от Covid ваксини – тоест избор да участваме в договорите за всички ваксини, за които ЕК има сключени договори.

България е осигурила и заявила към 5 производители „количества ваксини за 6 милиона души население, при допускането, че всички ваксини са двудозови и че децата до 16 години не са показани на този етап като подходяща група за ваксиниране, посочват от здравното министерство.

Уточняват още, че „за останалите две ваксини – а именно на „Санофи“ и „Новавакс“, с която се очаква ЕК да сключи договор, също са предвидени количества и са разчетени за заплащане такива – за 3 млн. души население“.

Доставките се извършват съобразно план, определен в договорите с всеки производител, който е по тримесечия и е съобразен със съответните количества ваксини заявени от България.

Този план показва, че по предварителни прогнози до края на януари ще пристигнат в нашата страна ваксини за 38 хил. души, до края на февруари за 54 хил. души, до края на март за 322 хил. души или за първото тримесечие прогнозно за над 400 хил. души.

В зависимост от получаването на разрешение за употреба на ваксината на „Астра Зенека", количества от тази ваксина могат да бъдат доставени и в края на февруари, а не през март, както е планирано първоначално.

Очакваното количество ваксини от „Пфайзер/Бионтех“ и „Модерна“ общо са 4,4 млн. дози, почти колкото и от ваксината на „Астра Зенека”.

„На базата на тези разчети до първото полугодие на 2020 година ще бъдат покрити всички заявили желание рискови групи население, лица над 65 години, а ще може да започнат да се ваксинират и останалите категории лица от населението. Така и петте фази от Националния ваксинационен план могат да бъдат изпълнени и ще може да се продължи с всички желаещи“, заявяват още Министерството на здравеопазването.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев