АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕН. МУТАФЧИЙСКИ: ДО АПРИЛ МОЖЕМ ДА ВАКСИНИРАМЕ НАД 100 ХИЛ. ЧОВЕКА

Венцислав Мутафчийски
15.01.2021 / 10:31

На този етап се справяме много добре с пандемията, дори повече от очакваното, което беше да снижим заболеваемостта не повече от 50% заболеваемостта. Това заяви в предаването "Денят започва" по БНТ председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средно заболяемост на 100 хил. население, дори е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 хил. души. Сега в момента средното е около 150-160 души, дори към днешния ден е 125 на 100 хил. души", уточни ген. Мутафчийски.

"До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 хил. човека. Има едно но. Ако е утвърдена ваксината на "Астра Зенека". Първата пратка от "Астра Зенека" би трябвало да бъде 250 хил. дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с Пфайзер, където се минимум 60 хил. дози до средата на февруари. Модерна горе-долу ще върви в този път, въпреки че началото е още плахо. Знаете, 2400 дози, следващата пратка ще бъде около 4000 дози, но след това вече стават десетки хиляди дозите", обясни ген. Мутафчийски.

Така че много бързо ще бъде прескочен първият етап на ваксинирането, където е фиксирано, че това е за здравни работници и ще се премине към другите етапи на ваксиниране.

В момента активно се коментира да се застъпят някои от приоритетните групи, от трета група например, паралелно да се ваксинират при достатъчен брой ваксини с хората от втора група. Но това зависи от количеството на ваксините, уточни ген. Мутафчийски.

"Няма никакъв субективен елемент в броя на ваксините, които са в България. Никой не ги поръчва. Тези неща са определени със строг регламент, който се знае. Нашата квота е 1.55%", подчерта председателят на Националния оперативен щаб.

По думите му, доверието към ваксините срещу коронавирус нараства.

Ваксинираните медици във ВМА до момента са 460, всички ваксини, които идват се усвояват на момента. Ситуацията в цялата страна е доста по-лека в сравнение с декември. Във ВМА имаме 35% заетост на леглата за ковид болни, каза още ген. Мутафчийски.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев