АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОГОЯВЛЕНСКИ ВОДОСВЕТ НА БОЙНИТЕ И ЗНАМЕНАТА СВЕТИНИ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия беше отслужен днес пред Паметника на Незнайния воин в София
06.01.2021 / 15:27

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия беше отслужен днес пред Паметника на Незнайния воин в София.

Пред паметника бяха негово светейшество патриарх Неофит, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Комисията по отбраната Константин Попов, свещеници.

Церемонията се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

Богоявленски ритуали ще има във всички гарнизони.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година.

Без литийно шествие и ритуал по спасяване на богоявленския кръст във водите на Янтра премина празникът във Велико Търново. В Националния военен университет великотърновският митрополит Григорий благослови бойното знаме и поръси със светена вода курсантите и офицерите за здраве.

Трима курсанти скочиха в малък басейн за кръста, извади го 20-годишният Тихомир Стоянов:

„За мен беше чест този ден да хвана кръста“.

Началникът на военния университет бригаден генерал Иван Маламов пожела на курсантите и офицерите здраве:

„Да знаят, че традициите са нещо много важно, те показват история и това трябва да бъде продължавано“.

Във военния университет се извършв интензивните ремонти на базите за прием на първите войници от доброволната казарма. Процесът ще се забави, посочи депутатът Милен Михов от парламентарната комисия по отбрана:

„И се надяваме, че първите доброволни войници ще могат да постъпят реално на служба в средата на лятото на тази година“.

В Плевен на централния площад „Възраждане“ с велик Богоявленски водосвет осветиха бойните знамена на гарнизона. Заради противоепидемични мерки представителните знаменитости бяха в намалена численост.

Пред един от символите на града Параклис-Мавзолей "Свети Георги Победоносец", отец Христо от църквата "Свети Николай", в съслужение със свещеници, след молитвата "За успех на народа", благослови и поръси със светена вода бойните знамена на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски", Единния център за начална подготовка, Военновъздушна учебна база и знамената на родолюбиви организации.

По време на водосвета на бойните знамена в авиобаза „Безмер” в Ямболска област няма да се допускат цивилни граждани.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев