АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ: БОРИСОВ ПРОТАКА, ЗА ДА МОЖЕ „ТОЙ ДА ОРГАНИЗИРА ИЗБОРИТЕ“

 Президентът Румен Радев, заедно със столичният кмет Йорданка Фандъкова и министърът на отбраната Красимир Каракачанов на Богоявленския водосвет пред Паметника на Незнайния войн
06.01.2021 / 15:23

Сега е времето за консултациите. Целта на консултациите не е датата, а начинът за провеждане на изборите. Аз посочих достатъчно рано възможно най-ранната дата, за да имат достатъчно време институциите, но не виждам готовност за тези избори, заяви президентът Румен Радев в коментар на думите на премиера Бойко Борисов, че датата 28 март за предстоящия парламентарен вот трябва се отстоява.

От думите му на държавния глава стана ясно, че 28 март е "възможно най-ранната дата за провеждане на вота".

Президентът, който присъства на тържествения Богоявленски водосвет пред Паметника на Незнайния войн в столицата, допълни, че премиерът Бойко Борисов е протакал подготовката, за да може „той да организира изборите“, въпреки че в продължение на няколко месеца е имало протести с искане за нови избори.

Румен Радев определи като безочие изявлението на Борисов, че в момента президентът иска да отложи изборите.

Датата я определя президентът, но начинът на провеждане зависи от Министерския съвет и мнозинството на ГЕРБ, припомни държавният глава.

Според президента преди да говори за избори въобще, министър-председателят дължи отговор за най-високата смъртност в България.

Румен Радев определи като предвидима заявката на ДПС, че няма да подкрепи Радев за втори мандат.

„Това не ме учудва. Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката, още повече – г-н Борисов е и довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференцията на ДПС“, каза Радев и добави:

„Но аз мисля, че избирателите на ДПС са свободни български граждани и преценяват сами“.

Президентът каза, че провеждащите се консултации са част от подготовката за парламентарните избори и допълни, че следващите дни също ще продължи с тях с различни представители на общините.

Президентът ще покани вероятно следващата седмица и парламентарно представените политически сили за разговор:

„Продължаваме с вицепрезидента Йотова с нашия план за консултации. Имам среща с Обществения съвет към ЦИК, с ръководството на ЦИК. Организирали сме и видеоконферентна среща с представители на българските общности зад граница. Събота и неделя ще имам среща с извънпарламентарно представените формации, разбира се ще поканя и парламентарно представените партии. Указът ще излезе до края на януари, заяви президентът“.

„За разлика от министър-председателя, за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и правото на вот на българите. За мен има значение ефективността на предизборната кампания, за мен има значение как ще бъдат одитирани машините“, каза още Радев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев