АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ЛЕКАРСТВЕН РЕГУЛАТОР ОДОБРИ COVID ВАКСИНАТА НА MODERNA

Коронавирус - ваксина
06.01.2021 / 15:34

Европейската агенция по лекарствата даде разрешение за достъп до пазара на още една ваксина срещу Covid-19 - тази на американската компания "Модерна" (Moderna Inc.).

Това е втората ваксина срещу Covid-19, на която агенцията дава зелена светлина, след като преди това даде достъп на ваксината на Pfizer и BioNTech.

От агенцията поясняват, че комисията за лекарствата за хора е направила цялостна оценка на данните за качество, безопасност и ефективност на ваксината, след което е препоръчала с консенсус да се даде официално разрешение за достъп до пазара на ЕС.

Изпълнителният директор на агенцията Еймър Куук увери, че институцията ще следи отблизо данните за безопасност и ефективност, за да продължи гаранцията за безопасност за здравето на хората. Оттам напомнят, че днешното решение идва след широко проведени клинични изследвания:

"Тази ваксина ни предоставя още един инструмент за преодоляване на настоящата извънредна ситуация. Това е доказателство за усилията и ангажираността на всички участващи, че имаме тази втора положителна препоръка за ваксина по-малко от година след обявяването на коронавирусната пандемия от страна на Световната здравна организация",

EMA е одобрила ваксината за употреба в Европа при хора на възраст над 18 години. Агенцията добави, че ваксината е била използвана в проучване, включващо около 30 000 души, в което е показала ефикасност от около 94,1%.

След зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата, последната стъпка e одобрение на ваксината и от Европейската комисия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства одобрението от Европейската агенция по лекарствата на ваксината на Moderna Inc.

"Добра новина за усилията ни да предоставим повече ваксини срещу Cobid-19 на европейците! EMA оцени, че ваксината на Moderna е безопасна и ефективна. Сега работим с пълна скорост, за да я одобрим и да я направим достъпна в ЕС", написа тя в Туитър минути след решението на европейския лекарствен регулатор.

Европейската комисия скоро ще одобри за употреба ваксината срещу Covid-19, разработена от американската компания Moderna, заяви висшият здравен служител на блока.

"С одобрението от ЕМА на ваксината Moderna, ние сме по-близо до нашата цел да имаме портфолио от безопасни и ефективни ваксини срещу Covid-19. Скоро ще последва разрешение за употреба на ваксината от страна на Комисия", написа в Туитър и еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

Европейският съюз вече закупи предварително 180 милиона дози от ваксина на Moderna. Нидерландския лекарствен регулатор (CBG) очаква ЕК да одобри до края на днешния ден решението на EMA за ваксината на Moderna.

Очаква се коронавирусна ваксина, разработена от Moderna, Inc., да бъде ефективна за предотвратяване на новия щам на Covid-19, който беше засечен за пръв път в края на миналата година в Обединеното кралство, заяви още нидерландският съвет за оценка на лекарствата.

"С тази втора ваксина срещу коронавирус имаме допълнително средства за излизане от тази пандемия. Но нашата работа не е приключила", заяви председателят на съвета Тон де Бур.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев