АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА РЕШАВАТ КАК УЧЕНИЦИТЕ ЩЕ СЕ ВРЪЩАТ В КЛАС ОТ 4 ЯНУАРИ

Красимир Вълчев
10.12.2020 / 12:23

Следващата седмица ще бъде взето решение на какъв принцип учениците да се връщат в класните стаи от 4 януари. Решенията ще се взимат локално, като първо ще бъде възстановен учебният процес от 1 до 4 клас и за тези от 7, 8 и 12 клас. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев по време на онлайн среща за проблемите на дистанционното обучение, организирана от омбудсмана Диана Ковачева.

Въпреки че училищата са раздали 18 000 устройства на ученици, в момента близо 30 000 учащи се не разполагат с такива, а при учителите няма дефицит, съобщи Красимир Вълчев.

„Не можем и няма да закупим 700 000 устройства, колкото са децата, но системата с наличната техника и с допълнителните средства, които са предоставени, прави възможното“.

По-малък е дефицитът на устройства при гимназистите и по-голям при прогимназистите и учениците в началния етап. Учебната година за учениците без устройства ще бъде зачетена, увери министър Вълчев.

Заради дистанционното обучение се предвижда последните теми от учебния материал да отпаднат от изпитите след 7 и 12 клас.

„Това не е проблем да бъдат изключени“, каза той.

От думите на министър Вълчев стана ясно, че поне засега не се планира отпадане на външното оценяване след 4-ти и след 10 клас, както стана миналата учебна година. „Не е задължително това външно оценяване, но то е полезно и необходимо“.

Просветното министерство разработва наръчник за родители, който да им помогне в процеса на електронно обучение на техните деца, а заради продължаващото дистанционно обучение зрението ще стане обект на по-масови прегледи извън профилактичните, увери министър Вълчев.

Инициативата на Диана Ковачева е в рамките на Международния ден за защита правата на човека 10 декември. Основно човешко право е правото на образование, ключово значение за развитието на способностите на хората, за справяне с бедността и социалното изключване.

Пандемията на практика постави милиони деца по света пред отпадане от образователната система и България не прави изключение, посочват от пресцентъра на Ковачева.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев