АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БУДАПЕЩА: УНГАРИЯ „СПЕЧЕЛИ“ ДЕБАТА С ЕС ЗА ОБВЪРЗВАНЕТО НА СРЕДСТВАТА С ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА

 Петер Сиярто
10.12.2020 / 12:33

Унгария „спечели“ дебата за бюджета на Европейския съюз, тъй като достъпът до финансиране от ЕС няма да бъде обвързан с политически или идеологически условия, заяви външният министър на страната Петер Сиярто във видеоклип от сряда късно вечерта, предава електронното издание Hungary Today. „Победихме, защото се борихме за националния интерес“, каза Сийярто, добавяйки, че в противен случай „Брюксел би решил, че Унгария трябва да приеме нелегални мигранти или да ще бъде лишена от парите от ЕС“.

По неговите думи, „унгарското правителство предотврати това да се случи и ще продължи да го прави в бъдеще“.

Министърът на правосъдието Джудит Варга заяви, че е доказано, че „си струва да се борим за интересите на Унгария винаги и във всяка ситуация“.

„Заслужава си да се борим, така че (ЕС) субсидиите да не са обвързани с идеологическите изисквания на фона на пандемия“, заяви Варга във „Фейсбук“.

Според него споразумението е в съответствие с договорите на ЕС, „то зачита националната ни идентичност и осигурява защита срещу политическо изнудване“.

„Победихме! Приятелството на Полша и Унгария спечели! “ подчерта Варга.

„Унгария спечели“, заяви евродепутатът от „Фидес“ Тамаш Дойч пред MTI от Брюксел в сряда вечерта, добавяйки, че унгарското правителство „е постигнало консенсус, при който средствата на общността не могат да бъдат обвързани с условията“.

„Осигурихме средствата, дължими на унгарците, и предотвратихме бюрократите в Брюксел да принудят Унгария да приема мигранти“, каза евродепутатът.

Унгария, в сътрудничество с Полша, доказа, че „е възможно успешно да се прокарват националните интереси в Брюксел“.

„Брюксел вече не може да прилага двоен стандарт спрямо никоя държава-членка, не може да лишава Унгария от средства, на които Унгария има право, нито може да налага волята си върху Унгария в замяна на надлежното финансиране от общността“, каза Дойч.

Превод и редакция: Иван Христов, агенция "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев