АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЕЗ ЕДИНОДУШИЕ В НСТС ПО ПРОЕКТОПРОМЕНИТЕ В КОДЕКСА ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ

Пенсионери
07.12.2020 / 19:23

На 9-и декември изтича срокът за обществено обсъждане на дългоочаквания проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, с който се регламентира така наречената „фаза на изплащане“ на пенсиите от фондовете от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Проектът стана факт след продължила близо две години експертна работа.

Днес социалните партньори го обсъдиха на онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Няма единодушие сред работодателските и синдикалните организации по проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване с изключение на едно – че проектът трябва спешно да бъде обсъден и гласуван в парламента по простата причина, че първите масови плащания на пенсии от универсалните пенсионни фондове предстоят още догодина.

И от бизнеса, и от синдикатите отчитат, че проектът има редица достойнства, които са свързани например с предвидените гаранции за брутните вноски на хората и специалния фонд, който дружествата ще създават за тази гаранция или с осъвременяването, което се предвижда да се прави.

Националният секретар на КНСБ Ася Гонева обаче е категорична, че в проекта има и редица недобри решения и на първо място сред тях е твърде широкият спектър от пенсионни продукти, които се предлагат. КНСБ е против и възможността за право на допълнителна пожизнена пенсия за старост до една година преди навършване на възрастта за пенсиониране:

Заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева каза, че организацията подкрепя проекта и след пет години да бъде направена оценка на въздействието, при необходимост да се изправят дефектите.

Относно избора на хората дали да получават пенсия само от НОИ, или и от частен фонд становището на Камарата е, че е правилно лицата да направят избора за промяна на участие непосредствено преди пенсиониране.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев