АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОСТАДИН АНГЕЛОВ: РАНО Е ДА ГОВОРИМ ЗА ОТВАРЯНЕ НА ВСИЧКО ОТ 21 ДЕКЕМВРИ

Костадин Ангелов
07.12.2020 / 19:31

"Имаме готовност на 14 декември детските градини и ясли да отворят. Готови сме да въведем тази мярка", каза още здравният министър.

"Рано е да говорим за отваряне на всичко от 21 декември", посочи Костадин Ангелов по повод думите на министър-председателя Борисов.

„Разговаряхме с премиера сутринта. От числата, които наблюдаваме, такава готовност имаме, така че още на брифинга преди една седмица ви казах, че това ще бъде първата мярка - в зависимост от заболяемостта, ние сме готови да я въведем още от понеделник. Много е рано да говорим за отваряне на всичко от 21-ви, при условие че седмицата, която ни е важна да анализираме е от 14-и нататък“.

В понеделник ще се уточнят всички специфики на отделните райони по ваксинационния план.

До четвъртък, 10 декември, директорите на шестте Регионални здравни инспекции, отговарящи за организацията по ваксинирането срещу Covid-19, трябва да изготвят списъците на желаещите да се ваксинират медици.

Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с директорите на здравните инспекции и уточни, че фризерите за първата доставка ваксини са налични, а в началото на следващата година предстои доставка на още машини.

"Всички помещения, в които хладилниците за ваксините ще се поставят, ще бъдат пригодени. В Бургас правят ремонти на помещенията от петък, така че вече са готови да го приемат. Отделни малки хладилници ще бъдат разположени за мобилните екипи", обясни здравният министър и добави, че хладилници за съхранение на ваксини ще има и в лекарските кабинети в училищата:

„Във всички РЗИ-та ще имаме фризери, които да бъдат разположени. Отделни малки хладилници, които да съхраняват ваксината, ще бъдат в мобилните екипи разположени, а съответно на местата, където ще се поставя ваксината, знаете, че има хладилници, където те са разположени - това са общопрактикуващи лекари, лечебни заведения и съответно линейки или пък мобилни екипи, които са различни от линейка, където отидат да поставят ваксина“.

Във връзка със съобщенията за нарушение на противоепидемичните мерки в големи търговски вериги, здравният министър съобщи, че се извършват проверки и в София са наложени 6 санкции на големи търговски обекти.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев