АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ ПОДНЕСОХА ЦВЕТЯ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ВАПЦАРОВ

Президентът и вицепрезидентът поднесоха цветя пред паметника на поета в центъра на София
07.12.2020 / 14:20

Днес се навършват 111 години от рождението на Никола Вапцаров. Президентът и вицепрезидентът поднесоха цветя пред паметника на поета в центъра на София.

С венци и цветя беше почетена паметта на поета на морето и машините, роден на 7-ми декември преди 111 години. Стиховете на Никола Вапцаров са преведени на десетки езици и издадени в над 40 държави. На негово име е кръстено Висшето военноморско училище във Варна, където е учил, Драматичният театър в Благоевград и много училища в страната.

Вапцаров остава в сърцата на българите, посочи президентът Румен Радев:

"Този поет не само, че надживя всички опити на посредствеността да ревизира неговото място в нашата литература, но остава в сърцата на българите. Антифашистът Вапцаров е символ на една свята кауза, която в последните години новите ревизионисти се опитват да изтрият от нашата история".

За значението на поезията на Вапцаров припомни племенницата му - Мая Вапцарова: "Поезията му започва оттам, че все пак живеем като в дълбоката бронзова ера и затова отговаря на това стихотворение преди разстрела. Все пак борбата е безмилостно жестока и наистина е така".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев