АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

915 ЛВ. СТАВА ПОДОХОДНИЯТ КРИТЕРИЙ ЗА COVID ПОМОЩ, АКО ДЕЦАТА ОСТАНАТ У ДОМА

Деница Сачева
13.11.2020 / 20:34

На 915 лева да се увеличи подоходният критерий на член от семейството, за да може от COVID помощта за деца под карантина или при онлайн обучение да се възползват повече семейства. Това ще предложи социалният министър Деница Сачева, стана ясно в парламента. така той ще се увеличи със 150% от минималната работна заплата, която към момента е 610 лв.

Предвиждат се и промени, свързани с периода, който се взема под внимание за отпускане на помощта.

"Към момента се има предвид предходният месец, а след промените ще се отчита този, за който децата не посещават училище и се обучават в онлайн среда, или са останали в къщи поради карантина", обясни още Деница Сачева.

Така наречената COVID помощ е за деца до 14 години. Тя стартира на 1 септември, като целта е да бъдат подкрепени родители на деца под карантина предвид извънредната епидемична обстановка. До 12 ноември са приети общо 252 искания - декларации, а са издадени 49 заповеди за отпускане. Двойно повече обаче са отказите – 113 на брой са заповедите за отказ.

"Отказите в голямата си част са свързани с несъответствие на дохода на семействата, който трябва да бъде по една минимална работна заплата на член от семейството, а друга честа причина за отказите е, че някои семейства са искали помощ превантивно – без децата да са под карантина", разясни Сачева. Именно това е бил мотивът за разширение и промяна на обхвата на тази помощ - повече хора да бъдат подкрепени. Към момента по-голямата част от родителите, които трябва да гледат децата си поради карантина, ползват болнични, стана ясно от социалния министър.

3700 семейства са получили еднократна помощ от 375 лв. каза още Деница Сачева.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев