АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪТРЕШНИТЕ МИНИСТРИ НА ЕС ОБСЪДИХА НОВИ МЕРКИ СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА

 Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон
13.11.2020 / 19:30

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че ще представи пакет с предложения на Комисията за борба срещу тероризма в началото на декември. Като основен приоритет еврокомисар Йохансон посочи борбата срещу терористичното съдържание онлайн. Тя даде следния пример:

„През един работен ден през юли, отделът за проследяване на интернет в Европол помогна да бъдат обозначени 2 хиляди уеб адреси, от които се публикуваше терористично съдържание. То включваше учебници и ръководства как да бъдат подготвени и извършени терористични атаки, както и инструкции как да останеш анонимен и да не предизвикаш реакция, докато планираш атаката“.

Йохансон добави, че при нападенията във Франция има информация за призиви онлайн да бъде отмъстено за препубликуването на карикатури на „Шарли Ебдо“. Трябва да се намери решение, при което страните-членки да издават заповед за премахването му в рамките на един час и това да има ефект в целия ЕС, подчерта тя.

Еврокомисар Йохансон допълни, че са нужни гаранции за системни проверки на външните граници. Тя цитира проучване на Фронтекс от миналата година, според което 22 на сто от влизащите в Общността са преминали без проверки през Шенгенската информационна система. Страните трябва да споделят по-добре информация помежду си, каза още тя.

Министрите публикуваха съвместно изявление, в което отбелязват, че не се борят срещу конкретна религия, а срещу всеки тип екстремизъм.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев