АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: ПРАВИТЕЛСТВОТО БЯГА СЛЕД КРИЗАТА И РЪСИ ПАРИ НАПОСОКИ

Президентът Румен Радев
13.11.2020 / 23:44

Президентът припомни, че отдавна е заявил, че подкрепя всяка една партия, която поставя България и българския народ на първо място.

Моята партия е партията на почтените българи демократи и родолюбци. Срещам ги по площадите в цялата страна. Това, което ги обединява, е убеждението, че този режим е компрометиран, че трябва да си върнем закона и справедливостта. Бъдете уверен, че ако се наложи да създавам партия, вие първи ще разберете, обърна се Радев към водещия на "Панорама" Бойко Василев.

Според него смяната на режима на Бойко Борисов е належаща, защото тъкмо той, а не пандемията, са вкарали България в друг коловоз.

На въпрос какво е щяло да се случи, ако премиерът подаде оставка, а страната остане без парламент, държавният глава коментира: "Нима г-н Борисов управлява с парламент. Изобщо означава ли за него нещо парламентът?".

Има обратна ситуация - вместо парламентът да контрорира правителството, премиерът контролира парламента. Премиерът може да отиде, да изпие едно кафе и да си тръгне с оставката на председателя на парламента, коментира Радев.

Запитан дали ако много го ядосат, ще направи партия, Радев отговори: Аз трудно се ядосвам, моята професия ме е научила да подтискам гнева и чувствата и това е полезно.

Помолен да коментира реакциите по повод неговия стиснат юмрук, с който той излезе в първия ден на протестите през пролетта, Радев даде за пример американските президенти Доналд Тръмп и Бил Клинтън. Много-много президенти, включително в тази кампания имаше стиснати юмруци, не го ли виждате, попита държавният глава. И обясни, че стиснатият юмрук е също знак за обединение, но срещу беззаконието и мафиотизираната държава.

Независимо каква е следващата управленска конфигурация, тя няма да работи ефективно за народа, ако с обединени усилия не сменим не просто партията на върха, а порочния модел на управлението, допълни той. И цитира немския социолог Роберт Микелс и неговия Закон на олигархията, където твърди, че всяка олигархия се стреми да се възпроизвежда не само по време на управлението, което я е създало, но и когато във властта дойдат други политически конфигурации. Управлението на Борисов не само, че не демонтира наследения олигархичен модел на прехода, но захрани още по-мощно задкулисие, което овладява институции и изсмуква огромни публични ресурси, коментира държавният глава.

Причината да се разделя с Калоян Методиев не е празненството на социалистите. Освобождаването му е резултат от общата ми оценка за неговата работа, коментира Радев по повод бившия шеф на кабинета си.

Има много хора във властта, които искат да разбият единството на левицата и те са в основата на тази интрига. Има много хора във властта, които искат да видят БСП разцепена. Но българските социалисти издигнаха кандидатурата ми за президент с очакване да се противопоставя на корупцията и беззаконието. И аз отстоявам това, а те ме подкрепят, увери държавният глава.

Убеден съм, че промяната в България не е възможна без хората отляво, допълни той.

В тази ситуация развитието на кризата с COVID-19 ще зависи много повече от отношението на хората, отколкото от действията на правителството, коментира Радев.

Президентът не разполага с реални инструменти на управление, обясни самият той. И напомни, че е правил не едно обръщение към народа по темата.

Не съм срещу грижата за хората, а срещу лицемерието и евтиния популизъм, срещу липсата на реформи и на механизми за прозрачност при разходването на средствата, коментира още държавният глава.И критикува правителството, че през пролетта много бавно е започнало да взема мерки за справяне с икономическите и социалните последици от коронакризата.

Положително е и трябва да се помага и да се отнасяме с грижа за хората, но не можем да не мислим за перспектива и как ще осигурим приходи в бюджета след коронакризата, какво ще се остави на следващото правителство, допълни Радев. И напомни, че големият проблем е борбата с неравенствата и бедността, затова там трябва да се вземат спешни мерки, както потвърждавал и докладът на МВФ за икономическото състояние в България.

Той разказа, че България е взела домакинството на инициативата "Три морета" въпреки вътрешната съпротива в страната ни за това.

Хилядите българи у нас и зад граница поискаха предсрочни избори. Осъзнавам - тежко е да се поеме наследството на Борисов, защото е съпътствано с тежки поражения на държавността, коментира Радев. Той критикува премиера, че контролира парламента, вместо да е обратното.

На въпрос дали България трябва да блокира Северна Македония по пътя й към ЕС, Радев отговори, че преди всичко страната ни трябва да отстоява своята история и език. Убеден съм, че работейки кооперативно с нашите братя, ние ще намерим правилните решения. Но след като договорът за добросъседство не ни водят до тях, ние ще намерим други средства, коментира президентът.

Но не България, а Република Македония е кандидат за членство и трябва сама да реши дали ше загърби поведението си досега. За мен е важно, че успях да убедя българското правителство, че не може да има безусловна подкрепа, напомняйки за свиканото от него преди година съвещание, на което е договорено да има национална рамка, коментира още държавният глава.

България е член на ЕС и не може да си позволи да внесе още един проблем в съюза, затова кооперативно трябва да намерим решение, но отстоявайки историческия и културния си интерес, коментира Радев и напомни как го е постигнала Гърция.

Смущава ме мълчанието на правителството ни - то има позиция, но не казва по какви механизми ще я постигне. Радев предложи да има нова глава в преговорната рамка със Северна Македония, в която да бъдат разписани българските искания. А да не е само позиция.

Запитан дали дори коронакризата няма да е повод за обединение с Борисов, за да изведат двамата народа от кризата, Радев отговори: Трябва да има обединение около принципи, а не за корупционен комфорт.

Той обясни, че не свиква КСНС, защото няма нито едно становище, взето с консенсус досега, което да е било изпълнено от правителството. Това не е място, където да се седне на приятни приказки на кафе, а изисква точни доклади и разчети, допълни той.

В борбата с тази пандемия най-важният ресурс е доверието. Нямам инструменти, с които да въздействам и контролирам и хората ще кажат: Ето още един, който ни излъга, допълни Радев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев