АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АДВ. МАРИЯ ПЕТРОВА: ЧАСТ ОТ МЕРКИТЕ ПРОТИВОРЕЧАТ НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО

 Д-р Мария Петрова - адвокат по медицинско право
10.11.2020 / 17:31

"Мерките трябва да са конкретни, ясни и съобразени със ситуацията. Настоящите мерки са непоследователни и хаотични, а част от тях противоречат на законодателството - и на българското, и на европейското", това каза пред БНР д-р Мария Петрова - адвокат по медицинско право:

"Създаването на регистър за Covid болни, без да има правно основание за това, както и затварянето на определени болници и определянето им за лечение само на Covid пациенти", посочи тя.

Според нея трябва да има болници, които да са само за пациенти с коронавирусна инфекция, а не да се ограничава достъпът на хора с други заболявания:

"Законът в България казва, че всеки, когато потърси или му се оказва медицинска помощ, придобива качеството на пациент. По закон всяка една болница е длъжна да оказва спешна медицинска помощ. Когато една болница си е позволила да спекулира в тази тежка ситуация и да не приеме пациент, най-малкото нещо, което може да ѝ се случи, е да бъде финансово санкционирана", коментира адвокатката.

Адв. Петрова подчерта в предаването "Нещо повече", че държавата е длъжна да предприеме всички мерки, така че да организира в системата на здравеопазването да има достатъчно лекари и сестри, а не кухи болници, както и да осигури достатъчно лекарства и система, по която да контролира изписването на медикаменти.

По думите на д-р Петрова не е коректно в публичното пространство да се представя кръвната плазма като панацея и лечението с нея като винаги успешно:

"Актът на даряване е безвъзмезден и не би следвало да можем да посочваме конкретни лица, за които даряваме, законът не го позволява".

Тя беше категорична, че правителството и Министерството на здравеопазването трябва да създадат ясен алгоритъм за това какво ще стане, когато болниците се напълнят и лекарите са принудени да избират кого да лекуват, но до този момент такова нещо не се вижда да е направено.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев