АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СРЕЩАТА ОТ БЕРЛИНСКИЯ ПРОЦЕС В СОФИЯ ЗАВЪРШИ С ДВЕ ДЕКЛАРАЦИИ

Бойко Борисов и Зоран Заев
10.11.2020 / 17:43

Разговорите се провеждат, след като в петък България обяви, че не може да подкрепи преговорната рамка с Република Северна Македония за ЕС.

Остава въпросът дали е възможен пробив в разговорите между София и Скопие преди 17 ноември, когато се провежда Съветът „Общи въпроси“, на който страната ни трябва да обяви дали налага вето.

На срещата на външните министри вчера Екатерина Захариева заяви, че добросъвестното прилагане на договора за добросъседство ще отвори пътя на Република Северна Македония към Европа, а Буяр Османи подчерта, че всички са наясно колко е важно както за Скопие, така и за София и Брюксел, в този момент да бъде постигнат консенсус.

Срещата на върха на страните по Берлинския процес завърши с подписването на две декларации за Общ регионален пазар и за Зелен дневен ред. Събитието беше последното от календара на първото по рода си съвместно председателство на процеса - на България и на Република Северна Македония.

Премиерите на България и на Северна Македония - Бойко Борисов и Зоран Заев са съдомакини на срещата от т.нар. Берлински процес. Това е заключителното събитие от съвместното председателство на София и Скопие и се провежда на фона на заплахата на България да наложи вето на преговорите за членство на Северна Македония.

Чрез видеоконферентна връзка в заседанието участваха още канцлерът на Германия Ангела Меркел, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, върховният представител на Евросъюза по външната политика Жозеп Борел, лидерите на страните

С декларацията за Зелен дневен ред страните от западните Балкани се ангажират да постигнат целите на европейската Зелена сделка. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очерта другите инициативи, които бяха обсъдени в рамките на срещата на върха.

Във форума участие взеха и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон.

Срещата на върха е седмата от създаването на формата Берлински процес през 2014 година, но за първи път в историята има съвместно домакинство между държава-членка на Евросъюза и държава от Западните Балкани .

В рамките на съвместното домакинство на България и Република Северна Македония през 2020 година като основен приоритет се открои подобряването на свързаността във всички аспекти: транспортна, енергийна, цифрова; свързаност между хората, сближаване на младите хора, включително чрез образование.

Свързаността е от ключово значение за региона, тъй като чрез нея той може да стане по-силен и по-конкурентоспособен, особено като се има предвид, че регионът представлява пазар от около 20 млн. души.

Нов елемент на настоящото съдомакинство на Берлинския процес е анонсираният от Европейската комисия „Зелен дневен ред“ за Западните Балкани като част от „Зелената сделка за Европа“, както и новото направление – регионалното сътрудничество в сферата на здравеопазването.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев