АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ ЗА COVID-ПАНДЕМИЯТА: ГОТОВИ СМЕ И ЗА ПО-ЛОШИ СЦЕНАРИИ

Томислав Дончев
06.11.2020 / 09:48

Към момента се съсредоточаваме във вече въведените мерки и изпълнението им. Защо да налагаме нови мерки, след като и основните не се спазват?

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

"Човешкият живот е най-висшата ценност. Той зависи не само от хода на пандемията, но и от икономиката. Затова се движим по "ръба на бръснача", съобщи Дончев за баланса по мерките срещу коронавируса.

"Кога ме видяхте да излъчвам или внушавам нездравословен оптимизъм или някой от колегите? Решението е политическо, защото отговорността я носи министърът. Към момента се съсредоточаваме върху спазването на въведените мерки", заяви вицепремиерът Томислав Дончев, след като националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев поиска нови мерки, но засега като че ли има съгласие само за една – от 8:00 до 10:00 часа в магазините да ходят само хора над 65-годишна възраст. Никой не може да забрани на някого да взема допълнителни мерки, когато става въпрос за него, за семейството, за близките му, продължи вицепремиерът пред Нова телевизия. И попита кой гражданин е уведомил контролен орган, ако видел 100 души да се вихрят на купон. Когато му беше припомнено за пловдивската дискотека и сигналите от там, които Валери Симеонов оповести, Дончев отговори в стил "един случай".

"Натовареността в интензивните отделения към този момент не е максимална. Средно те са натоварени 30%, в Шумен на 56%. Очакват ни и по-тежки и студени месеци", разкри Дончев.

"Включително и по време на летните месеци, лекарите се подготвиха. Ситуацията не е подценена. Организационно сме по-подготвени от пролетта. За жалост имаше починали пациенти и грешки в системата", заяви вицепремиерът.

"Всички звена на медиците, включително и личните лекари, трябва да бъдат мобилизирани", каза Томислав Дончев.

"Готови сме за всички сценарии и варианти за развитието на коронавируса. Всекидневно се следи ситуацията. Готови сме и за по-лоши варианти", разкри вицепремиерът.

"Освен увеличаване на капацитета на здравните заведения, тестове и предпазни средства, то и личната отговорност е много важна", категоричен бе той.

"Идеята за настаняване на коронавирус болни се изчиства, браншът реагира положително", коментира Томислав Дончев.

Водещите в студиото напомниха на вицепремиера Дончев за случая в пловдивската дискотека и сигналите от там, които Валери Симеонов оповести, Дончев отговори в стил "един случай".

"Ама вие какво си представяте – че решението се взема като в ротни войски", продължи Дончев след ново припомняне за Симеонов и думите му как политиците не искат да слушат експертите и обясни как всяко решение е комплексно, обсъжда се всичко. Ако бяхме взели други рестриктивни мерки, коментарите щяха да са точно обратните – за свободата на движение, за икономиката.

"При каквито и да е ограничителни мерки, държавата има готовност да предлага помощ" - така Дончев коментира дали не се вземат по-строги мерки от страх, че затваряне на браншове ще значи невъзможност останалите без работа хора да се изхранват. "Добрата новина е, че здравната ни система натрупа опит", продължи вицепремиерът, след като беше попитан за изложения от националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вариант за 10 000 заразени на ден и 300 смъртни случая на ден. Не твърдя, че сега е най-тежката ситуация, призна Дончев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев