АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОНАЛД ТРЪМП: АЗ СЪМ ПОБЕДИТЕЛ, АКО СЕ СМЯТАТ САМО „ЗАКОННИТЕ ГЛАСОВЕ“

Доналд Тръмп
06.11.2020 / 08:44

Действащият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е победил на изборите за държавен глава, ако се смятат само „законните гласове“, предава ТАСС. „Ако преброите законните гласове, тогава печеля с много. Ако преброите незаконните гласове, те могат да се опитат да откраднат изборите от нас. Ако преброите гласовете, които са дошли със закъснение. Ние ги наблюдаваме много внимателно, но много гласове са дошли със закъснение“, заяви Тръмп на пресконференция в Белия дом. „Вече спечелих убедителни победи в много критични щати, включително Флорида, Айова, Индиана, Охайо и много други победи, въпреки историческата намеса на големите медии, големите пари и крупните технологични компании“, добави американският лидер. Той обвини Демократическата партия на САЩ, че се намесва в изборите чрез „измамни анкети“, за да обезсърчи републиканците да гласуват.

Доналд Тръмп: Аз съм победител, ако се смятат само „законните гласове“

„Както всички признават сега, анкетите, проведени от медиите, бяха намеса в изборите в истинския смисъл на думата от влиятелни групи“, каза той. „Тези наистина фалшиви анкети - трябва да ги нарека фалшиви, измамни анкети - бяха създадени, за да задържат нашите гласоподаватели у дома, да създадат илюзията за предимството на [кандидата на демократите Джоузеф Байдън и да намалят способността на републиканците да набират средства от кампанията“ - убеден е Тръмп. „Това бяха, както се казва, анкети, насочени към намаляване на избирателната активност, сега всички знаят това. И те никога не са били използвани в такъв мащаб, както на тези избори“, добави републиканецът.

Той заяви, че няма да позволи победата му да бъде открадната с „корупция“. „Нашата цел е да защитим целостта на изборите. Ние няма да позволим корупцията да открадне толкова важни избори или каквито и да било избори по този начин и не можем да позволим на никого да заглуши избирателите“, каза президентът.

Говорейки за демократите, държавният глава подчерта: „Те се опитват да откраднат изборите. Опитват се да фалшифицират изборите. Не можем да позволим това“.

Тръмп очаква в крайна сметка да отнеме победата на демократичния кандидат Джо Байдън в Аризона след преброяването на гласовете. „Днес сме на път да спечелим в Аризона. Мисля, че трябва да получим 55% от неизброените бюлетини там. Нека видим какво ще се случи. Но ние сме на път да го направим страхотно в Аризона“, каза той.

Тръмп припомни, че многократно е изразявал загриженост относно гласуването по пощата. „Говорих за това в продължение на много месеци с всички вас. И категорично казах, че бюлетините, изпратени по пощата, ще бъдат катастрофа“, каза президентът, говорейки пред репортери в Белия дом. Според Тръмп методът с гласуване по пощата вече е създавало проблеми на не-национални избори в САЩ, „А това е по-мащабна версия. И тя се влошава всеки ден“, подчерта той.

„Не можем да позволим това да се случи на САЩ. Въпросът не е кой печели: републиканецът или демократът, Джо Байдън или аз. Не можем да позволим това да се случи с нашата страна, не можем да позволим да бъдем опозорени от това“, убеден е Тръмп.

Ръководителят на Белия дом изрази надежда за бързо изясняване на ситуацията около изборните резултати. „Надявам се, че скоро това ще се изясни. Може би скоро. Надявам се, че скоро. Въпреки това, това вероятно ще премине през процес, правен процес. Имам чувството че в крайна сметка съдиите ще трябва да произнесат присъдата“, подчерта Тръмп.

Процедурата по преброяването вероятно ще приключи във Върховния съд на САЩ, каза той. „Това ще приключи, може би, в най-висшия съд на страната. Ще видим. Ние обаче вярваме, че ще има много съдебни спорове, тъй като не можем да позволим победата на изборите да бъде открадната по този начин“, каза американският лидер.

Според прогнозите на Fox News, както и Асошиейтед прес, Тръмп има гласовете на 214 електори, а демократът Джо Байдън - на 264. За да спечели, кандидатът трябва да получи най-малко 270 гласа. Според изчисленията на CNN, както и на няколко други американски медии, в момента Байдън получава само 253 електорални гласа. Това се дължи на факта, че Fox News и AP преди това са представили прогнози, според които победата в Аризона, където са заложени 11 електорални гласа, ще бъде спечелена от кандидата на Демократическата партия. Много други реномирани медии обаче смятат, че резултатите от гласуването в щата все още не са толкова еднозначни и те не бързат да прогнозират победата на този или онзи кандидат.

Превод и редакция: Иван Христов, "Фокус"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев