АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВТОРО ЧЕТЕНЕ НА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ

Народно събрание
06.11.2020 / 09:59

Парламентът ще обсъди на второ четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Сред тях е предложението да се удължи с шест месеца срокът на валидност на изтичащите до 31 януари догодина документи за самоличност.

На първо четене то беше прието единодушно от народните представители. Досега този текст в закона се отнасяше за личните карти, които изтичат до 31 октомври тази година.

За срока на удължаване на личните карти и паспорти са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина в условията на реципрочност. По искане на лицето нова лична карта и паспорт могат да се издават и преди изтичането на удължения срок.

Със законопроекта се създава възможност за българските граждани, чиито паспорти и лични карти са с удължена валидност, да могат в условията на пандемия да напускат държавата, която пребивават и да се завърнат в България.

Предвижда се чужденец, който е влязъл на територията на страната по законоустановения ред, да може да напуска България в рамките на удължения срок на валидност на документа за самоличност и при условие, че му е осигурен транзит за държавата на крайната му дестинация.

В петъчния контрол ще участват вицепремиерите Марияна Николова и Екатерина Захариева и четирима министри.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев