АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ: НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ КС ЩЕ ЗАЩИТИ КОНСТИТУЦИЯТА ОТ НЕВЕЖЕСТВОТО И ГАВРАТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

Президентът Румен Радев
16.10.2020 / 13:33

„Надявам се, че Конституционният съд (КС) ще защити нашата Конституция от невежеството и гаврата, които се поднасят от управляващите”. Това заяви президентът Румен Радев на церемония пред Паметника на летеца в София по повод бойния празник на Военновъздушните ни сили, съобщава Нова телевизия.

Преди няколко дни държавният глава сезира КС с искане да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България, прието от Народното събрание.

Румен Радев коментира и военната авиация на страната, като изтъкна, че се нуждаем от най-малко 16 нови изтребителя. „На авиацията трябва да се гледа като на средство за отстояване и гарантиране на националния интерес. Когато на нея се гледа като на средство за политически интереси и се погазва военната експертиза, това винаги излиза скъпо. Води до прахосване на обществен ресурс, занижени способности и загуба на човешки животи”, категоричен беше Радев.

Президентът коментира и предстоящото заседание на българо-македонската комисия, която се събира за първи път от няколко месеца насам. „Тези хора са професионалисти в своята област и отдадени на България. Както досега те ще търсят и отстояват историческата истина и българския национален интерес. Посланието ми е повече към политиците, които взимат решения. Те не могат да абдикират от този важен за България и Северна Македония процес”, каза Радев.

Според него трябва да се намери политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседството. „Това е отговорност преди всичко на страната кандидат за членство в Европейския съюз”, добави още държавният глава. Компромиси обаче не могат да бъдат правени с история, идентичност, език и искания за национални малцинства, подчерта Румен Радев.

Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия прие почетния караул за честването на Празника на авиацията. Пред Паметника на българския летец венци и цветя поднесоха още министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши военни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев