АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛИДЕРИТЕ НА ЕС ОТЛОЖИХА ЗА ДЕКЕМВРИ РЕШЕНИЕТО ЗА ТАВАНА НА ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ

 Председателят на ЕС Шарл Мишел и премиерите на България Бойко Борисов и на Хърватия Андрей Пленкович (отдясно наляво) по време на срещата на върха в Брюксел - 15-16 октомври 2020
16.10.2020 / 13:28

Европейските лидери отложиха за декември решението за тавана на вредните емисии. Решението бе взето късно снощи.

В приетите заключения за климата се подчертава, че до декември трябва да бъде дадена оценка как би могло да се постигне намалението им до 55 на сто до 2030-а година, в т.ч. и на национално равнище.

На влизане в Европейския съвет днес председателят Шарл Мишел обобщи дискусиите снощи така:

“Усещам около масата за преговори воля за напредък. Трябва обаче да се вземе предвид фактът, че не всички страни са на една и съща начална точка“.

Премиерът Бойко Борисов каза, че България ще трябва да намали до исканата от лидерите граница вредните емисии, но от нея зависи в кои от икономическите сектори ще направи това:

"Много работа ни чака в България по "зелената сделка" без популизъм, без партийност бих го нарекъл, защото това ще стане. 55%, декември месец, до 2030-а година това ще стане. По какъв начин - дали от вредните емисии от автомобилите, дали от вредните емисии от централите, дали от вредните емисии от други сектори на стопанския живот ще намалим, ние трябва да ги намалим“.

Днес лидерите ще обсъждат развитието на ситуацията в Източното Средиземноморие заради сондажите на Турция в региона.

 

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев