АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНГЕЛ ИГОВ: БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ СА БОЯЗЛИВИ

Ангел Игов
09.10.2020 / 18:40

„Подписката на интелектуалците в подкрепа на протеста срещу кабинета едва ли ще окаже влияние върху политическата ситуация, защото властта в България не обръща внимание на интелектуалците. Подписката може да има значение за самите интелектуалци – да ги освободи, окуражи да изкажат пряко мнението си. Смелост липсва от доста време у българските интелектуалци. Те са боязливи. Десетилетия наред са възпитавани в отношения с властта, че каквото тя да им поднесе към устата им, те автоматично я отварят“. Мнението изрази пред БНР Ангел Игов, писател, преводач, преподавател, автор на романа „Кротките“. Той е сред подписалите се в подписката.

Според него резолюцията на ЕП за България е знак за това, че подкрепата за сегашната власт у нас намалява.

„Сегашният модел на упражняване на властта е тапа, която запушва развитието на страната. За да има развитие, трябва да се махне тапата. Може след това да е трудно, проблематично, хаотично. Но едва ли ще се стигне до катастрофа“.

В предаването „Хоризонт за вас“ Игов допълни:

„Има нужда от някакво съпротивление срещу теб, за да можеш да развиваш мисълта си и да създаваш нещо стойностно. Иначе се плъзгаш само по течението, а от това не следва нищо“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев