АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: РЕЗОЛЮЦИЯТА НА ЕП ПОКАЗА, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ ВИХРИ ЕДНО МОРАЛНО ПРОВАЛЕНО УПРАВЛЕНИЕ

Президентът Румен Радев
09.10.2020 / 18:36

Президентът Румен Радев заяви, че резолюцията на Европейски парламент за България ясно е показала несъстоятелността на твърденията на управляващите, че са лицето на България. "Аз мисля, че тази резолюция развенча пропагандната реторика на управляващите, показа ясно, че всъщност зад красивия лозунг за европейско развитие на България се вихри едно морално провалено управление, вихри се корупция. Вихри се управление, което подкопава устоите на правовата държава и спира на практика нашето развитие", заяви президентът Радев, цитиран от БНР.

Според Радев от тази ситуация може да се излезе с бързи, честни избори, които да сформират веднага нов парламент с необходимото доверие и този парламент да излъчи управление, което да отговаря на европейските принципи за прозрачност, за отчетност и за отговорност. Така може да се върне европейския демократичен облик на България и да се върне доверието на инвеститорите, посочи още президентът, съобщава БНТ.

Президентът Румен Радев заяви, че отхвърленото от парламента вето върху текстове от Изборния кодекс (ИК) отваря вратата към манипулация на резултатите и оспорването им.

"Аз наложих вето на този Избирателен кодекс. За съжаление, българският парламент не отчете тази възможност - подадената от мен ръка. За съжаление, оттук нататък се отваря вратата за всевъзможни манипулации по време на изборите и за тяхното оспорване, което не е добре. Вие сте виждали клипове в Youtube - още стоят, как се правят официални брифинги, на които се дават указания в партия как да се произвеждат недействителни бюлетини. Знаете до какви нива стигнаха недействителните бюлетини. При един приет стандарт международен за 3%, ние сме много над него".

Държавният глава изнесе лекция в зала АУЛА на Икономически университет – Варна на тема „Предизвикателства и перспективи пред младите хора в Република България“. В рамките на посещението си президентът се срещна с ръководството на университета и поздрави преподаватели и студенти със 100-годишния юбилей на едно от най-старите висши училища в България.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев