АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ РАЗТРЕВОЖЕН ОТ ОМО "ИЛИНДЕН" И „МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО“ В РЕЗОЛЮЦИЯТА НА ЕП

Бойко Борисов и Буяр Османи
09.10.2020 / 18:44

До 10 ноември България и Република Северна Македония ще водят разговори на всички нива, за да постигнат компромисно решение по историческите спорове. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който разговаря с външния министър на югозападната ни съседка. Буяр Османи се срещна и с българския си колега Екатерина Захариева.

"Много се надявам Северна Македония да получи необходимите уверения и от нас да върви по пътя за присъединяване към Европейския съюз", посочи премиерът Бойко Борисов пред външния министър Буяр Османи.

Той допълни също, че София и Скопие трябва да направят необходимите компромиси и призна:

"Аз лично съм много разтревожен от вкарването на ОМО-Илинден и македонско малцинство в България в една политическа резолюция в Европейския парламент, но това в никакъв случай не е от полза в точно този момент".

Борисов декларира подкрепа за европейския път на Скопие:

"Просто трябва да направим така, че историята да е мост на приятелство, а не скъсан мост, по който да не може Северна Македония да премине. Политически игрички дори не трябва да има".

"Скопие трябва да признае историческите реалности", призова след срещата си с Буяр Османи вицепремиерът Екатерина Захариева:

"Да, може да спечелиш едно или две места повече в парламента, използвайки остра националистическа риторика, но няма нищо по-постоянно от географията. Съседите ще си останат".

Три години след подписването, договорът за добросъседство между двете съседи дава резултати, каза министър Буяр Османи и призова за скъсване с рецидивите от миналото:

"Разликите, които виждаме в историята и които сега смятаме, че ни делят, много лесно и скоро ще се види, че всъщност са мостове".

Очаква се следващата седмица да се събере Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси. Работата й беше блокирана преди близо година от спора за Гоце Делчев, а по-късно и заради предсрочните избори в Югозападната ни съседка.

Захариева очаква работата на комисията да не се политизира:

"Очакването да се разберат за общи исторически събития и личности е очакване от три години. Това пише в договора".

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев