АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АСОЦИАЦИЯТА НА ПРОКУРОРИТЕ КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ ПРОЦЕДУРА ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ГЕШЕВ

Иван Гешев
02.10.2020 / 19:32

Асоциацията на прокурорите остро възрази срещу призива на Съюза на съдиите в България Висшият съдебен съвет да започне процедура за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Писмото до съдебните кадровици е определено като „недопустим опит да бъде дискредитирана дейността на българските прокурори“.

В 6 точки от Съюза на съдиите аргументират тезата си, че в резултат на публичното поведение и изказвания на Иван Гешев, както и на негови действия по конкретни наказателни производства, се достига до задълбочаване на кризата на правовата държава.

Отговорът на прокурорите: Опитите за принизяване и обезценяване на дейността на Прокуратурата чрез разпространяване на внушения, че личността на главния прокурор е „фактор за произвол и подриване на върховенството в правото“ са недостойни и недопустими, целящи насаждане на отрицателно отношение към държавното обвинение.

От Асоциацията на прокурорите призоват членовете на Висшия съдебен съвет на Република България да не се поддават на манипулации и внушения!

Междувременно станаха ясни част от отговорите на прокуратурата до Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, един от които е свързан с разследването на т.нар. Барселонагейт. От отговора става ясно, че проверка около луксозната къща, свързвана с премиера, у нас има, но не е приключила, защото прокуратурата не е получила информация от каталунските власти за разследването там. Става ясно, че на разпит е бил викан премиера Борисов, както и че прокуратурата се е засегнала от оплакването на министър-председателя, че го привикват, за да се угоди на президента Радев.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев