АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ РАЗПИТАН ОТ ПРОКУРАТУРАТА ЗАРАДИ ПУБЛИКАЦИИТЕ ЗА КЪЩА В БАРСЕЛОНА

Бойко Борисов
02.10.2020 / 19:30

Премиерът Бойко Борисов е бил на разпит в прокуратурата заради публикации, че е свързан с покупка на луксозна къща в Барселона. Това става ясно от отговори на държавното обвинение на въпроси на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ), качени на сайта на Европейския парламент. Въпросът дали прокуратурата работи по този казус е един от 29-те, които от ЛИБЕ изпратиха до главния прокурор Иван Гешев.

Проверката е образувана след като испанският вестник „Ел Периодико“ публикува обширно разследване за къщата в Барселона. На 4 март наблюдаващият прокурор е поискал допълнителна информация от испанските власти и му е било отговорено, че разследването се води от каталунската полиция и специален прокурор. Данни за самото разследване все още не са предоставени. Затова и заради продължаващите одитни проверки у нас, проверката продължава, става ясно от отговора на държавното обвинение до ЛИБЕ.

Иван Гешев се съгласява с евродепутатите, че върховенството на закона у нас е застрашено, но сочи като мишена прокуратурата, атакувана от разследвани лица с финансови и политически лостове.

Обвинител номер едно ги информира за прокурорското съвещание в Бояна, завършило с декларация в защита независимостта на прокуратурата. Разказва и за разследванията срещу доскоро недосегаеми бизнесмени и за делата срещу представители на властта.

Разгласяването на доказателства от досъдебни производства е обяснено с високия медиен и обществен интерес.

„Противодействието на престъпността през последните 2 години е безпрецедентно след 1989 година“, пише главният прокурор до евродепутатите. Въпросите бяха изпратени във връзка с предстоящия дебат за България в Европарламента в понеделник.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев