АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ КЪМ ВОЕННИ: ИЗПИТАНИЕТО Е НОВИ СПОСОБНОСТИ ПРИ ОГРАНИЧЕНИ РЕСУРСИ

Президентът Румен Радев удостои военнослужещи с висше офицерско звание
02.10.2020 / 19:37

Съвместимостта на въоръжените ни сили с тези на съюзниците остава основно предизвикателство пред българската армия в бъдеще. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев, който удостои военнослужещи с висше офицерско звание.

Държавният глава отново предупреди, че броят на летателните часове на военните пилоти остава критично нисък.

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът освободи от длъжност командира на Военновъздушните сили и го назначи за заместник-началник на отбраната. Цанко Стойков беше удостоен с висше офицерско звание „генерал-лейтенант“.

Търсенето на решение за незадоволителното състояние на военната техника, недостатъчните ресурси за подготовка и отлива на личен състав остават предизвикателства пред висшите офицери до модернизацията на армията, посочи президентът:

„Вашето най-голямо изпитание ще бъде поддържате и развивате нови способности при ограничени ресурси, без да допускате отпадане на важни задачи и загуба на човешки живот“.

Радев отново призова политическото и висшето военно ръководство:

„За възстановяване на нормална летателна дейност с цел минимизиране на риска пред летателния състав и недопускане прекъсването на мисията по охрана на въздушното пространство на Република България в интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО“.

Страната ни никога не е имала намерение да се отказва български самолети да охраняват въздушното ни пространство, коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов:

„Не виждам основания за тревога. Средства към момента има достатъчно, ВВС има достатъчно пилоти, проблемът е със самолетите.

През последните три години са отделени много повече средства за ремонт и поддръжка на летателните машини в сравнение с предходни години, каза военният министър.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев