АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОЦ. ЧОРБАНОВ: ВСЕКИ МОЖЕ ДА ВИДИ, ЧЕ ХОРАТА НА ПРОТЕСТИТЕ СА БЕЗ МАСКИ И НЯМА ПИК НА ЗАРАЗАТА В СОФИЯ

Доц. д-р Андрей Чорбанов е ръководител на лабораторията по експериментална имунология към БАН
07.09.2020 / 13:12

Решението ще е политическо, ако се въведе ваксина за година-година и половина. Говорят политици и фирми-производители. В Европа социалните домове и домовете за възрастни са най-голямата мишена на коронавируса. Можете да опазите тези групи за месец,, но не може това да се опази за 1 година.

Това каза по БТВ доц. Андрей Чорбанов от института по микробиология от БАН.

Положението у нас не е притеснително. Все повече частни клиники се появиха в света, но те не правят превенция. Те се занимават с липосукция, например, но не и с превенция.

Никъде по света хората не спазват мерките. Има едно нормално заразяване заради интензивното общуване през лятото. През зимата хората са затворени основно в семейството. Не може да бъде бум един толкова малък процент от населението. Не смятам, че е има драстично увеличение на заболяването след старта на новата учебна година.

Намирам за безумно затварянето на парковете. На хората им писна, протести има в цяла Европа, колкото и да се затягат мерките. За много хора по света начинът на живот е по-важен от възможността да се заразят от вируса. Но това не е ебола.

Всеки може да види, че хората на протестите са без маски и няма пик в София. Това, което трябва да гледаме са тежко болните. Смъртността е показател, който трябва да се интерпретира правилно.

Учените говорят тихо чрез публикация, но понякога те трябва да говорят по-силно. Така се вдига шум и се обръща внимание.

До този момент имаше декларации по телевизиите. Статията в реномирано списание за руската ваксина, действително първият етап на ваксината е добър-предизвиква се имунен отговор. Това не значи, че ваксината работи. Няма нищо революционно, няма директни странични реакции, но и друго трябва да се каже, тази ваксина не се знае, че предпазва.

Би ти ви, Фрог нюз

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев