АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГКПП "ИЛИНДЕН-ЕКСОХИ" ОСТАНА ЗАТВОРЕН, БИЗНЕСЪТ В ПРОТЕСТНА ГОТОВНОСТ

 "Илинден-Ексохи"
07.09.2020 / 13:18

От днес се възстановява преминаването на тежкотоварни камиони през граничния пункт с Гърция "Илинден-Ексохи", съобщи БНТ по информация от посолството ни в Атина. Няма да бъдат необходими PCR тестове, но ще се изисква QR код, получен след регистрация, направена най-късно 24 часа преди пътуването. Решението не засяга туристите.

От Регионалната дирекция на Гранична полиция - Смолян обаче не потвърдиха информацията, че се възстановява преминаването на тежкотоварни автомобили.

От рано сутринта български, румънски и полски превозвачи и представители на бизнеса от Гоцеделчевско се редят на ГКПП “Илинден” с намерение да преминат от гръцка страна, но без успех. Опиталите се да осъществят контакт с граничните полицаи обаче биват върнати.

Собственикът на транспортна фирма от Гоце Делчев Кръстьо Веселинков категорично отрече пред "Хоризонт" пунктът да е отворен.

"Това беше блъф, използван от нашето Външно министерство за потушаване на напрежението. Тази сутрин прозвъних. Няма такава информация в гранична служба за 7-и септември. Тук е известна датата 15-и септември", подчерта превозвачът.

„Камиони идват периодично от Румъния, от Полша, наши от Благоевград. Аз имам заснет видеоклип как пристигат товарни автомобили“, разказа Веселинков и изчисли загубите си:

„Около 600 лева опират разходите, които плащаме повече на един курс. Не се връзват цените вече. За фалирали не ми е известно, но претърпели сериозни загуби има".

„Слава Богу не съм опрял до тези 60/40. Допреди да затворят КПП-то съм си работил нормално, но в тези два месеца, откакто е затворено, спадът ми е около 70% в оборота“, поясни още Веселинков.

Превозвачите и бизнесаът остават в протестна готовност заради загубите които търпят, заяви той за Радио Благоревград

„Ще преминем към гражданско неподчинение. Имаме разнородни идеи, от затваряне на ГКПП „Кулата – Промахон“ до протест пред Гръцкото посолство“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев