АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РОДИТЕЛИ ИСКАТ ПЛАТЕН ОТПУСК ИЛИ БОЛНИЧЕН, АКО ДЕЦАТА УЧАТ

Дистанционно обучение
09.08.2020 / 19:03

Родители изпратиха отворено писмо до социалния министър Деница Сачева. В него те настояват да се вземе пакет от мерки във връзка с наближаващия старт на новата учебна година и възможността част от децата да учат дистанционно, предава Агенция "Монитор".

„Всички чухме за намеренията на МОН новата учебна година да започне присъствено, но чуваме също така и предупрежденията на здравните власти, че по всяка вероятност ще има частично или пълно затваряне на училищата и детските градини при влошаване на епидемичната обстановка“, пишат от Асоциация Родители. Те предлагат 4 възможности за подпомагане на семействата в такива случаи.

Първата е изплащане на болничен на родителя за времето, в което е принуден да остане вкъщи заради затваряне на класа, училището, групата или детската градина на детето. Друга възможни мерки според Асоциацията са изплащане на допълнителен отпуск на родителя за времето, в което е принуден да остане вкъщи или предоставяне на ваучери за наемане на детегледач. В случай на необходимост от тестване на децата и семействата за коронавирус поради наличие на заразено дете или учител в училището или детската градина, родителите искат тестовете да са за сметка на бюджета или здравната каса.

От Асоциацията изтъкват, че огромен брой родители вече са изчерпали възможностите за платени и неплатени отпуски по време на дистанционното обучение през март-юни тази година.

„Особено трудно е положението на родителите на деца до 12 г., които имат законово задължение да не оставят децата си без надзор, а са изчерпили законовите възможности да отсъстват от работа“, пише още в писмото. Родителите са категорични, че казусът не търпи отлагане и възможните мерки трябва да бъдат обсъдени преди началото на учебната година.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев