АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

32-РИ ДЕН НА ПРОТЕСТИ В СОФИЯ - ДЕМОНСТРАЦИЯ С ФАКЛИ ЗАТВОРИ "ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ"

 Протестът - 32 ден -  Факелно шествие по "Цариградско шосе
10.08.2020 / 00:11

32-ри ден протести в София. Протестиращите се събраха и тази вечер в триъгълника на властта, предаде БНР.

Трите кръстовища - пред Министерския съвет, Ректората на Софийския университет и Орлов мост, остават блокирани.

Исканията на протестиращите остават същите - оставка на цялото правителство и на главния прокурор.

Недоволните от правителството тръгнаха от Министерския съвет на традиционното си шествие по жълтите павета през Ректората по бул. "Цар Освободител" и стигнаха до блокирания с палатки Орлов мост.

Протестиращите на Орлов мост запалиха десетки факли на кръстовището и изписаха "Оставка" с тях. Това се случи малко преди 22 часа в неделната вечер.

След това факлоносците тръгнаха на шествие и по бул. "Цариградско шосе", като блокираха напълно движението и спряха автобусите и тролейбусите, които до сега стигаха и обръщаха на Орлов мост.

Около 22,30 ч. факлоносците стигнаха почти до хотел "Плиска" и успяха да блокират съвсем движението и в двете платна на "Цариградско шосе". Такова нощно шествие се случва за пръв път.

Изненадващо всякакво полицейско присъствие липсва на шествието с изключение на един полицейски бус отпред, но регулировчици направляват искащите да се качат на "Цариградско шосе. Колона от автомобили се образува в платното в посока към центъра. Движението по булеварда е отцепено още от кръговото на Площада на авиацията. Някои шофьори подкрепиха протестиращите с клаксони.

Докато вървяха по "Цариградско шосе" протестиращите пееха химна. След като стигнаха до кръстовището на 4-ти километър те обърнаха обратно към Орлов мост.

Недоволните от властта се заканват утре пак да организират факелно шествие по "Цариградско шосе", но този път да стигнат до изхода на София. Протестиращи възнамеряват да блокират в понеделник и границата с Румъния и летище Варна.

Според БНТ премиерът Борисов е наредил полицията да не предприема действия срещу протестиращите.

Жена заплаши, че ще се самозапали, ако полицията прибегне до премахване на палатковия лагер на "Орлов мост".

„Ако полицията прибегне към нестандартни действия и ни изхвърли оттук, ние ще отвърнем нестандартно. Ако някой трябва да изгори като факла на това място тук, аз съм готова. Готова съм да го направя.“. Това заяви Диана Кишкилова от „Системата ни убива“

Самият Бойко Борисов тази вечер, преди протеста, публикува снимка във Фейсбук с внуците си с многозначителното послание: „Домът е там, където те се усмихват. Винаги е добре да си поговориш с дете, най-верните решения идват от тях. Време за техните усмивки и моите решения!

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев