АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРАКЛИС ПОСВЕТЕН НА СТОЙНА ПРЕПОДОБНА ИЗГРАДИХА ДАРИТЕЛИ В СЕЛО ПЪСТРЕН

параклисът
09.08.2020 / 14:29

Първи параклис, посветен на Стойна Преподобна, бе изграден в старозагорското село Пъстрен.

Той бе осветен на 19 юли от епископ Антоний, лидер на Реформирана Православна църква – алтернатива на ортодоксалния Свет синод. В скромния храм вече се отслужват молебени за здраве и лечение.

Инициативата за създаването на параклиса, носещ името на неканонизраната от официозната православна църква, но почитана от българския народ пророчица и лечителка, е на самия епископ Антоний. Основен дарител на средствата за градежа е също той, подпомогнат от няколко благодеятели, престрашили се да прекрачат църковните канони и табута на синодалните страци.

Епископ Антоний твърди, че е получил съновидение за изграждането на малкия молитвен дом, в който хората да намират утеха, упование и умиротворение. И с искрена молитва да дирят духовно и телесно здраве и изцеление.

„Българският народ има нужда от национално самочувствие и вяра. А тези хора – народни пророци и светци, са изпратени от Господа Бога при нас“, казва епископ Антоний. „В храмчето всичко е безплатно и няма дрънчене на стотинки. Там аз чета за здраве, без да вземам пари, защото съм убеден, че никой няма право да търгува с нещо, което ни е дарено и измолено от нашия Господ Бог“, допълва той.

Всъщност замисълът на епископ Антоний е значително по-мащабен. Интегралната идея е постепенно да бъде формиран цял църковен комплекс „Свети народни Български светии“, който да включва параклиси освен на Стойна Преподобна и на Ванга, Влайчо, дядо Добри и други български пророци и лечители, битуващи в националното ни съзнание като светци, но непризнати от Българската православна църква.

Един от храмовете ще бъде посветен на Апостола на българската свобода Васил Левски, подчерта епископът.

Мариана Иванова

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев