АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. АМИРАМ РАВИВ: ПРОТЕСТИТЕ В ИЗРАЕЛ – ВЛАСТТА НАСЪСКВА ХОРАТА ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ

Протести и в Израел
09.08.2020 / 12:35

“Властта успява да насъска хората едни срещу други. На хората се внушава, че какъвто и да е лидерът, ако той не е на власт, ще ги сполети нещо много лошо”.

Докато българи у нас и в чужбина излизат на протести срещу правителството на премиера Бойко Борисов, наподобен натиск е подложен и неговият израелския колега Бенямин Нетаняху.

Освен от улицата, Нетаняху е обвинен в корупция и в съда, но продължава да смята, че без него държавата не би могла да премине през предстоящата икономическа криза заради Covid-19.

Успоредно с протестиращите, на улицата са привърженици на премиера, който е и лидер на най-голямата парламентарно представена партия. Стига се и до сблъсъци.

„Обедняването кара хората да излязат на улицата. Хора, които до скоро нямаха проблеми, сега си броят грошовете. Те се чувстват измамени и не представени във властта“ – това посочи в предаването „Чуй лятото“ по „Хоризонт“ проф. Амирам Равив, декан на факултета по психология в академичния център за право и бизнес в Рамат Ган.

Проф. Равив е известен като анализатор на психологията на протестите.

„Хората се чувстват обидени. Показването на протестите и през социалните мрежи усилват протестите и вълненията, иначе те не биха продължили толкова време“.

По повод сблъсъците между противници и привърженици на властта проф. Равив посочи, че властта успява да насъска хората едни срещу други. На хората се внушава, че какъвто и да е лидерът, ако той не е на власт, ще ги сполети нещо много лошо, защото единствено той може да управлява“.

"Така лидерът се превръща в спасител на нацията", коментира анализаторът.

„Протестите в Израел са повече с претенции към корупцията във властта. Страхувам ,че истински агресивните протести предстоят – те ще се основават на претенциите на обеднелите към тези, за които кризата донесе неочаквани способи за обогатяване", изтъкна професор Равив.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев