АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

75 ГОДИНИ ОТ АМЕРИКАНСКАТА АТОМНАТА БОМБАРДИРОВКА НА НАГАСАКИ

Памет - „Истинският ужас от ядрените оръжия все още не е адекватно показан на света като цяло“
09.08.2020 / 12:24

Японският град Нагасаки в неделя отбеляза 75-годишнината от унищожителната атомна бомбардировка на града като кметът и ръководителят на Организацията на обединените нации се изказаха срещу надпреварата с ядрени оръжия, предават AFP и Агенция "Фокус".

Атаката срещу Нагасаки е само три дни след като САЩ извършиха първата в света атомна бомбардировка в Хирошима.

Бомбата, която удари Нагасаки, известна като "Дебелия човек", унищожи по-голямата част от града и уби десетки хиляди хора за един миг. Приблизително 74 000 души загинаха от удара и последствията от него до края на 1945 г.

Много от оцелелите развиват рак и други болести заради радиоактивния прах, който покрива града. По-късно те са изправени пред дискриминация заради деформациите на телата си и здравословни проблеми.

Оцелелите, техните роднини и малко чуждестранни представители присъстваха на ограничена заради новия коронавирус церемония за възпоменание в Нагасаки, където призоваха за световен мир.

Участниците отправиха мълчалива молитва в 11:02 часа местно време (5:02 българско време), моментът, в който преди 75 години последната засега атомна бомба е хвърлена над града.

„Истинският ужас от ядрените оръжия все още не е адекватно показан на света като цяло“, въпреки десетилетия усилия на оцелелите, разказващи за своя „адски опит“, каза в реч след това кметът на Нагасаки Томихиса Тауе. "Ако, както с новия коронавирус - от когото не се страхувахме, докато не започне да се разпространява сред непосредственото ни обкръжение - човечеството не осъзнае заплахата от ядрени оръжия, докато не бъдат използвани отново, ние ще се окажем в много тежко положение“

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в изявление, прочетено от неговия заместник Идзуми Накамицу, предупреди, че "перспективата ядреното оръжие да се използва умишлено, случайно или погрешно, е опасно висока".

"Историческият напредък в ядреното разоръжаване е в опасност ... Тази тревожна тенденция трябва да бъде обърната", каза той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев