АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

“DIE ZEIT”: НОВИТЕ ПРОТЕСТНИ БЛОКАДИ ЗАСИЛВАТ НАТИСКА ВЪРХУ ПРАВИТЕЛСТВОТО

“DIE ZEIT”
09.08.2020 / 12:19

„Демонстрантите в България засилиха натиска върху управляващите с нови протести и по-голяма палаткова блокада. Хвърляха домати и яйца по сградата на Министерския съвет в столицата. Блокираха отново три ключови кръстовища, за да постигнат исканията си – оставка на управляващите, на главния прокурор и нови избори.

Полицията почисти незаконните палаткови блокади в петък рано сутринта заради оплаквания на граждани.

Протестиращите в България настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и правителството му в продължение на четири седмици. Сегашният кабинет на премиера е на власт от 2017 г. Правителството е обвинено в корупция, мафиотско поведение и зависимост от олигархията.

Протести има и във Варна и Пловдив. Там също бяха разчистени палатковите блокади в петък сутрин.

Държавният глава Румен Радев който подкрепя протестите, настоя за полицейско разследване. В изявление във Facebook президентът посочи, че репресиите няма да възстановят доверието към кабинета.

“Ако полицията махне палатките, ще ги сложим отново”, заяви един от протестиращите пред bTV и допълни – става дума за игра на котка и мишка.

Правителството отказва да подаде оставка заради уличен натиск. Заявката е да довърши мандата си и избори да има през март 2021 г.“

Превод: Джесика Вълчева

Фрог нюз

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев