АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БАРИКАДИТЕ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ОЦЕЛЯХА. ПРОТЕСТИРАЩИ ГОНЯТ МАЯ МАНОЛОВА

Протестът -31 ден
09.08.2020 / 11:24

Проливният дъжд, който се изсипа над столицата, не уплаши протестиращите, които останаха с дъждобрани и чадъри. Това беше 31-и ден от протестите.

Трите възлови софийски кръстовища – на Орлов мост, пред Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ и т. нар. „триъгълник на властта“ остават блокирани от протестиращи, които настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, предаде БНР.

Въпреки проливния дъжд недоволните от властта останаха в палатковите лагери през цялата нощ.

Около 30 души, предимно млади, разказаха пред репортер на БНР, че нощта на Орлов мост е преминала спокойно. Имало е опит за провокация от младеж, приближил се до палатковия лагер и отправял обидни квалификации към протестиращите. Стигнало се е до повишаване на напрежението, но конфликтът е бил бързо потушен.

„Аз съм жив щит“ и „Оставка“ са надписи, поставени върху пейките, използвани за барикади на Орлов мост.

Движението в София е спокойно. Градският транспорт се движи по променен маршрут заради блокадите.

Малко преди 5:00 часа сутринта напрежението на площад „Орлов Мост“ ескалира. Първо се появиха протестиращи, които запознаха да скандират „БСП“. Те обясниха, че техният протест е бил много по-многоброен от този на „Орлов мост“.

След това се наложи да се намесва полицията, тъй като двама души се появиха от страната на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и да призовават протестиращите да си ходят.

Протестиращи започнаха да ги изблъскват, но полицаите своевременно реагираха. Двамата, които искат да остане правителството, бяха заклеймени като „наркомани“.

В 5:00 часа нови протестиращи скочиха срещу присъствието на Мая Манолова и стартираха нецензурни лозунги срещу БКП. Тя се опита да обясни, че отишла като гражданин.

Политологът Евгений Дайнов опита джентълментски да я защити, но на площада бяха категорични, че тя е част от политическата система на прехода и няма място сред тях.

Протестиращите бяха категорични, че сред тях има хора, които не харесват. Те бяха категорични, че Мая Манолова се опитва да трупа рейтинг за проекта си „Изправи се.БГ“ на техен гръб.

Остава искането за оставките на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Протестиращите бяха категорични, че няма да спазят молбата на столичния кмет Йорданка Фандъкова и да махнат блокадите от пл. „Орлов мост“.

БНР, Епицентър

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев