АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДАВИД САСОЛИ: ЕС Е ИЗПРАВЕН ПРЕД ИСТИНСКА ФИНАНСОВА БУРЯ

 Давид Сасоли, председател на Европейския парламент
17.07.2020 / 15:45

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли смята, че ЕС е изправен пред истинска финансова буря и има риск тя да се стовари върху обществените финанси, ако не се стигне до споразумение по бюджета на ЕС и плана за възстановяване от пандемията. След началото на заседанието на европейските лидери Сасоли повтори позицията на Европарламента, че двете пера трябва да са един пакет.

Сасоли каза, че ако бюджетът и планът бъдат третирани отделно, тогава Европейският парламент ще оцени негативно бюджета или с други думи, ще наложи вето. Той подчерта, че условието за върховенството на закона е в основата на отпускането на средствата. Сасоли заяви, че собствените ресурси са от голямо значение за бюджета, тъй като Европа трябва да може да се самофинансира и да не оставя финансова тежест върху следващите поколения.

Същевременно стана ясно, че различията по бюджета на ЕС и възстановителния план остават. Въпреки изразената надежда от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че може да се постигне споразумение, още в началото на заседанието стана ясно, че това ще е доста трудно.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е част от пестеливата четворка, заяви, че разногласията между страните-членки по плана се запазват, особено за неговия размер, финансиране и цели.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев