АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АДВОКАТ ВЕЛИСЛАВ ВЕЛИЧКОВ: КАТЕГОРИЧНО СМЕ ЗА ОСТАВКАТА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ

 Велислав Величков
17.07.2020 / 15:27

„Ние категорично сме "за" оставката на главния прокурор Иван Гешев, тъй като е явен опит да се подмени онова, което се нарича правосъдие, с правообслужване и да се нарушат основни правни принципи и граждански права на хората. Нещо като хибридна диктатура с активна роля на Главна прокуратура. Това се случва от началото на мандата на Иван Гешев", заяви в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ адвокат Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки". Многократно предупреждавахме за това при протестите ни миналата година, припомни Величков.

Инициативата "Правосъдие за всеки" ще представи идеите си за истинска съдебна реформа.

„Това пък показва, че нашите 7 идеи за съдебна реформа с гражданска подписка от над 5 000 души през 2015-а, въпреки че са изключително актуални и в момента, не са съвсем пригодими към българските условия, в които главният прокурор се опитва да играе политическа роля в държавата, а това е недопустимо“, коментира Велислав Величков.

Анализът на "Правосъдие за всеки" за дейността на всички главни прокурори от началото на промените досега, с изключение може би частично на Борис Велчев, показва, че те са играли политическа роля в държавата.

Една от идеите, които инициативата "Правосъдие за всеки" ще предложи, е да се въведе съдебният контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство, тъй като имаме фактически отказ от правосъдие, ако това не се случи, заяви още адвокат Величков и допълни, че "такива модели има в Европейския съюз“.

И още от идеите на "Правосъдие за всеки":

„Вторият системен проблем - това е Висшият съдебен съвет. При тази структура на прокуратурата и при тази безконтролна и безотговорна фигура на главния прокурор, не може да се промени нищо в системата на държавното обвинение, освен да прави всевластен главния прокурор“. Тоест искането е да отпадне единната и централизираща роля на главния прокурор и главният прокурор да бъде равен на председателя на ВАС", посочи юристът.

Другото, което ще предложат от "Правосъдие за всеки", е ВСС да не съдържа повече прокурорската колегия.

„Хората в момента са на улицата, защото главният прокурор не си върши работа, няма усещане за справедливост, има усещане за избирателно правосъдие, няма наказани за тежките грабежи от времето на прехода, довели до фалити на държавата", обобщи адвокат Велислав Величков.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев