АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕРКЕЛ НЕСИГУРНА, ОЧАКВА ТЕЖКИ ПРЕГОВОРИ, А МАКРОН - МОМЕНТЪТ НА ИСТИНАТА

Лидерите Меркел и Макрон
17.07.2020 / 15:58

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призна, че очаква тежки преговори на започващата днес двудневна среща на върха на ЕС, на която ще обсъдят Многогодишната финансова рамка на Общността и фонд от 750 милиарда евро за възстановяване на икономиката от пандемията от коронавирус, информира АФП.

Някои източници от ЕС не са обнадеждени

"Ние влязохме в консултации с много енергия, но аз също трябва да кажа, че различията все още са много, много големи и следователно не мога да предрека дали ще успеем да постигнем споразумение този път", каза канцлерът при пристигането си в Брюксел.

"Желателно е, но също трябва да се изправим пред реалността и ние наистина се нуждаем от голяма готовност за компромис, ако искаме да постигнем нещо, което е добро за хората и добро за Европа по време на пандемията", продължи Меркел.

"Заради това очаквам много, много тежки преговори", подчерта лидерът на Германия.

Президентът на Франция Еманюел Макрон коментира от своя страна, че ЕС е изправен пред "момента на истината".

По думите му тук става въпрос за "нашия европейски проект".

"Преминаваме през безпрецедентна криза на здравно, но също и на социално ниво. Нуждаем се от много повече солидарност и амбиция", призова Макрон преди да се срещне с премиера на Холандия Марк Рюте.

"Солидарност, да, от държави, които сега могат да отпуснат повече от бюджетите си за борба с кризата, за държавите, които могат да направят по-малко. Но в същото време също можете да поискате от тези държави да направят всичко възможно следващия път да разрешат това сами. И да го направят чрез реформи, на пазара на труда, пенсиите и т.н.", отбеляза Рюте. Според него шансът за успех този уикенд е под 50%.

"Мисля, че ще имаме много трудни и тежки два дни, днес и утре", заяви премиерът на Естония Юрий Ратас.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също очаква тежки преговори, тъй като не става въпрос само за пари, а за бъдещето на европейския проект.

Предложеният от Мишел план за възстановяване от пандемията предвижда 250 милиарда евро в заеми и 500 милиарда евро в грантове и субсидии, които не трябва да бъдат връщани от реципиентите.

Двудневната среща, най-голямото събиране на световни лидери от началото на пандемията, ще бъде първата присъствена среща на всички лидери на 27-те страни членки от февруари, когато безуспешно се опитаха да договорят Многогодишната финансова рамка на ЕС от 1 трилион евро. В петък и събота те ще се върнат към същата задача, а също така ще се опитат да приемат план от 750 милиарда евро за възстановяване от най-големия икономически шок в историята на ЕС.

Срещата поставя два блока един срещу друг - "Пестеливата четворка" (Дания, Швеция, Австрия и Холандия) срещу Ангела Меркел, Еманюел Макрон и други лидери.

"Пестеливата четворка" смята, че предложеният фонд е твърде голям и трябва да се базира на заеми, а не на грантове. Премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че правителството му трябва да има вето върху това как се харчат парите. Тази идея е неприемлива за Франция, Италия, Испания и Гърция, тъй като засяга суверенитета им.

Някои източници от ЕС не са обнадеждени. Има очаквания, че срещата може да се проточи до неделя, докато други не изключват още една среща в края на месеца.

По-късно днес говорителят на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че срещата на евролидерите е започнала с "размяна на мнения" с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев