АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕДИЦИ ОТ БОЛНИЦАТА ВЪВ ВЕЛИНГРАД СА ПОДАЛИ КОЛЕКТИВНА ОСТАВКА

Д-р Жеко Чешмеджиев
25.06.2020 / 13:03

Лекари, медицински сестри и лаборанти от болницата във Велинград подадоха тази сутрин колективна оставка, но към момента остават на работните си места. Специалистите се чувстват унижени от обвиненията, че отказват да приемат пациенти с Covid-19.

От болницата твърдят, че не могат да отговорят на последните изисквания за разкриването на допълнителни легла за прием на пациенти с Covid.

В момента в многопрофилната болница се лекуват 6 пациенти с Covid.

Директорът на РЗИ д-р Фани Петрова заяви, че едва от този месец болницата във Велинград е започнала да лекува пациенти с оглед повишените нива в Родопската част на областта.

"Нито едно лечебно заведение, което е лекувало, не е ощетено, така че обяснения от рода на незаплащане не са състоятелни."

В писмо до медиите медиците заявяват, че се чувстват унижени от кмета на Сърница Неби Бозов, който ги обвинявал в отказ да приемат пациенти с Covid-19.

В писмото на лекарите се казва, че са обезпокоени и оскърбени от „безотговорното политизиране на случаите на Covid-19 в Доспат, Грашево и Сърница“.

Неби Бозов отрече това и поясни, че става дума за жена от Сърница, която час и половина е престояла в линейка, след като болницата във Велинград е отказала да я приеме.

Това е наложило намесата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Не може всеки път да се търси господин Карадайъ или някой друг политик - господин Борисов или.... Има институции, които бяха безпомощни в този случай. Обажда ми се директорът на Спешна помощ - Пазарджик: Имате жител от Сърница, който стои в линейката час и половина, но той в момента е с вързани ръце. Той носи цялата отговорност, но никой не му приема пациента. На мене ми звъни директорът на болницата и казва: "Ние не получаваме пари за Covid-19". Всеки е с някаква различна версия".

Отговорът на медиците е заявената колективна оставка. От болницата настояват за намесата на здравното министерство.

Д-р Жеко Чешмеджиев, управител на болницата във Велинград, заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

„Медицинският съвет е взел решение и персоналът подаде колективна оставка. Аз се надявам колегите да размислят и да не оставяме населеното място без медицинска помощ. Това е акт по-скоро на разочарование на персонала, който е принуден да работи в условията на спешност и да гледа болни с Covid-19 едновременно при намален личен състав и при наличие на доста пенсионери“

Оставката е входирана късно снощи, допълни той.

„След отпадане на извънредното положение имаше указания от министерството, че болните трябва да се лекуват в инфекциозни клиники. Във Велинградската болница няма инфекциозно отделение. Има обаче филиал на „Спешна помощ“, който непрекъснато кара пациенти от 3 общини, които обслужваме в условията на спешност. Ние сме се подготвили, в рамките на възможността на една общинска болница, и сме създали отделен сектор. Няма инфекциозно отделение. Входовете са едни и същи…“.

Вчера в болницата е имало 8 доказани пациенти с коронавирус, а в момента са 7, допълни Чешмеджиев. Възможно е да се настанят максимум 10.

„Проблемът е в пациентите, които идват с пневмония, съмнителни. Докато излезе техния PCR тест, те най-често са в изолатори към другите отделения. Когато се влоши тяхното състояние, често се налага да се правят реанимационни мероприятия, при които хората, в условията на спешност, не винаги са защитени. Има риск и за останалите пациенти, и за гостите на града, които също ползват спешна помощ“.

Болницата обслужва 60 000 души от 3 пазарджишки общини

„Искрено се надявам лекарите да оттеглят своята оставка и наистина да бъдем чути, а не административно задължавани. Може би има начини, с които да се разпределят болните по-равномерно и да се карат в болници, където има нужния капацитет на лечение“.

Чешмеджиев ще уведоми областния кризисен щаб за оставката.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев