АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЛАМЕН БОБОКОВ ОСТАВА НА СВОБОДА, ЗАХАРИЕВА РАЗПИТАНА ЗА СРЕЩА С НЕГО

Пламен Бобоков с адвокат Ина Лулчева. Снимка: БТА
25.06.2020 / 13:07

Апелативният специализиран съд отказа да задържи под стража бизнесмена Пламен Бобоков. Той остава на свобода срещу паричната гаранция от 1 милион лева по разследването за внос и депониране на опасни отпадъци.

Прокуратурата искаше арест за Бобоков заради внесената със закъснение парична гаранция. Както първоинстанционният съд, така и този реши, че забавянето е било по обективни причини.

Спецобвинението, което от петък разпространява доказателства по дело за търговия с влияние заради чатове, открити в телефона и таблета на Пламен Бобоков между него и президентския секретар Пламен Узунов, се опита да мотивира съда да задържи бизнесмена, защото имал влиятелни контакти у нас и бизнес в страни извън ЕС.

Като ново доказателство беше представен разпит на външния министър Екатерина Захариева по повод нейна среща с Бобоков. Тя била по негово настояване заради мисиите ни в Нигерия и Алжир:

„Установява се от разпита на свидетелката, че формално процедурата е била спазена по назначаването на тези посланици, но по един много елегантен начин президентската институция се е намесила да бъдат избрани точно и конкретно тези хора в този момент, в който се разменя комуникацията“, обясни прокурор Генка Брезашка.

Според апелативните спецсъдии чатовете Бобоков - Узунов от делото за търговия с влияние не са относими към разследването за опасния боклук и мярката за неоклонение на бизнесмена по него.

„Всичко, което виждам в последните няколко дни, е една груба манипулация, която цели моето дискредитиране, дискредитирането на Пламен Узунов и дискредитирането на президента Радев. Това е толкова грозно, толкова долно. Моля, не позволявайте да бъдете част от това“, заяви пред медиите Пламен Бобоков.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев