АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА

Народно събрание
17.06.2020 / 15:08

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за хазарта, внесени от ГЕРБ, които предвиждат Държавната комисия по хазарта да стане специализиран орган към Министерския съвет. Освен структурната промяна, председателят на новия специализиран орган ще може еднолично да издава и отнема лицензи за хазартна дейност и ще осъществява контрол.

Спорен беше текстът, който предвиждаше 10% от средствата от хазарт да отиват за култура да отпадне и това предизвика сериозно недоволство в творческите среди. Председателят на ресорната комисия в парламента Вежди Рашидов обяви, че ще направи по-ясни предложения между първо и второ четене, за да не бъдат ощетени творците.

Вежди Рашидов обясни:

"Решихме в комисията по култура да отпадне засега и, между първо и второ четене, да внесем отново, но в по-добра редакция, отчисления да отидат 10% и за фонд "Култура". Това е много важно за българските творци. Единствено българските творци биха пострадали, ако тази помощ не отиде при тях! Дълбоко се надявам, че този път тези средства ще стигат до българската култура".

БСП също ще направи предложения в тази посока, тъй като според Иван Ченчев, културата има сериозна нужда от средства.

Съпартиецът му Румен Гечев обаче се обърна към ГЕРБ и обясни на депутатите от управляващата партия, че предложенията им за структурни промени и за еднолични правомощия на председателя на комисията са неприемливи:

"Нашият сравнителен анализ на законите на страните членки на ЕС показва обратното - няма нито една страна членка на ЕС, където има някакъв цар на хазарта, назначаван от който и да било, да управлява хазарта. Вие шегувате ли се с българския парламент?! Никъде няма такъв цар на хазарта, какъвто вие предлагате! Това е уникално. Вие сега ще улесните корупционерите. Ще им сложите само един човек, който ще е някакъв извънземен".

Отхвърлени бяха предложенията на НФСБ казина и игрални зали да има само в хотелите с категория 5 звезди и в големите курорти и граничните зони.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев