АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЩЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ПО НОВ НАЧИН

Пари
17.06.2020 / 15:46

Бизнесът и синдикатите ще договарят минималната работна заплата по икономически дейности. Това ще започне още от тази година и ще се приложи от следващата 2021 година. Тогава ще отпаднат и минималните осигурителни доходи. За заплатите в частния сектор ще има препоръчителен индекс на нарастване. Ще нарастват и бюджетните заплати.

Национално тристранно споразумение в 5 ключови области, което да повиши растежа на икономиката, подписаха правителството, бизнесът и синдикатите.

В следващите няколко години БВП на България трябва да достигне 60% от средния за ЕС.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обобщи:

"Имаме съгласие и на правителството, че ще се осигурява ежегоден ръст на заплащането на труда в бюджетните сектори. Това важи и за 2021 година".

Минималните осигуровки на земеделци и самоосигуряващи се трябва да се изравнят с минималната заплата. Ще нарастват по швейцарското правило с половината от ръста на осигурителния доход и инфлацията от 2022 година.

Според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов завършилите държавна поръчка висшисти ще трябва да работят известно време в държавата.

Социалният министър Деница Сачева заяви:

"Най-големият компромис от страна на работодателите беше това, че трите дни болнични продължават да се плащат от тях, а най-големият компромис, който направиха от своя страна синдикатите, е това, че не се прие тяхното предложение да се връща част от дохода на най-бедните семейства в края на годината".

За бизнеса споразумението е гаранция за социален мир, каза председателят на БТТП Цветан Симеонов.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев