АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КПКОНПИ ПРОВЕРЯВА МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ И ШЕФА НА КЗП

Красимир Вълчев
17.06.2020 / 15:04

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) проверява за конфликт на интереси министъра на образованието Красимир Вълчев и председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Производството е образувано по публикации в медиите, съобщават от Антикорупционната комисия.

Според изнесеното в материалите изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова-Маргаритова е кума на Вълчев и същевременно съдружничка със съпругата му в консултантско дружество.

Твърди се, че основната дейност на фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателската група „Просвета“ за 11 клас за учебната 2020-2021 година са одобрени от министъра на образованието.

Освен това съпругата на министър Вълчев е собственик и на пиар агенция и откакто Димитър Маргаритов е председател на Комисията за защита на потребителите, от бюджета на комисията са изхарчени около 100 000 лева за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири.

Те са били за самата комисия и за Европейския потребителски център в България. Публикувани са и факсимилета на договор за около 35 000лева.

От Антикорупционната комисия изрично уточняват, че по смисъла на закона съпругата на министъра и шефът на КЗП са свързани лица.

Каквото и да е решението на комисията, то подлежи на съдебен контрол.

От пресслужбата на Комисията за защита на потребителите съобщиха, че председателят Димитър Маргаритов е удовлетворен от факта за стартирането на проверката.

"КЗП ще окаже пълно съдействие на КПКОНПИ в хода на проверката. Убедени сме, че след извършената проверка ще бъде установено спазването на българското и европейско законодателството", пишат още от КЗП.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев