АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТ НА ГКПП "КУЛАТА" В ДЕНЯ НА ОТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦАТА С ГЪРЦИЯ

Граничен пункт "Кулата"
15.06.2020 / 13:17

С час по-рано - в 11 ч. - започна пропускането към Гърция на граничен пункт "Кулата", след като властите в южната ни съседка отмениха заповедта за 7-дневна карантина при влизане в страната. На случаен принцип обаче се попълват анкетни карти и ще се правят тестове за коронавирус. Ако резултатите са положителни, на хората ще бъде налагана 14-дневна карантина. Затова от нашето външно министерство съветват в такава ситуация българите да се връщат от границата в страната ни.

Стотици леки автомобили от България, Румъния и Сърбия чакаха Гърция да отвори границата си за туристи. Много от хората не знаеха, че заповедта за седемдневната карантина се отменя на обяд. Полицията спираше повечето леки коли на километър преди граничния пункт, за да няма струпване. Сред чакащите от сутринта имаше и семейства с малки деца. Те споделиха, че са разбрали, че забраната отпада от полунощ, а не от 12 на обед.

Отварянето на границите за българи е първата фаза от отварянето на Гърция за масов туризъм. От днес летищата в Атина и Солун започват да приемат международни полети. Гърция отваря и музеите след тримесечна пауза. Ще има наложени правила за дистанция и задължително носене на маски. Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви, че страната е безопасна за посетители.

Така българите могат да пътуват за Гърция свободно.

Влизането в Гърция от Албания и Северна Македония е възможно при извънредни случаи, но не и за туристи. Под забрана е преминаването на границата с Турция. От първи юли ще работят и летищата на гръцките острови.

Сутринта на граничния пункт "Кулата" имаше и протест на търговци на плодове и зеленчуци, внасяни от Гърция, но до блокада не се стигна.

Недоволството беше срещу заповедта на БАБХ, която ги задължава да изследват всяка партида, внесена от Гърция.

Над 50 търговци на плодове и зеленчуци от цялата страна се събраха пред граничния пункт под засилена полицейска охрана. На място пристигнаха и от областната дирекция по безопасност на храните.

Вносителите твърдят, че тази мярка се прилага само по отношение на плодовете и зеленчуците, идващи от Гърция. За всяка партида те трябва да заплатят лабораторни изследвания в размер на 420 лв. с ДДС. Забавянето на резултатите от пробите разваля продукцията им. Те обвиниха българските власти и за това, че не признават сертификатите от гръцка страна.

Оказа се, че има две промени в заповедта на БАБХ и повечето сертификати се признават, заяви областният директор на агенцията, д-р Михаил Бащавелов:

"Аз не виждам какво основание имат в момента те да протестират, защото от сряда насам всичко коли, които минават, са 90 на сто със сертификат от Гърция, които ние ги признаваме".

Въпреки това търговците на плодове и зеленчуци ще оспорват заповедта на Агенцията по храните във Върховния административен съд.

Стоян Руйков - един от собствениците на складове, обясни пред БНР за какво настояват протестиращите:

"Таксата за изследването на пестицидите да бъде по-ниска, да става в рамките на работния ден и за българските производители да отпадне тази. Има неяснота, кои лаборатории в Гърция се признават и кои не. Защитаваме българския производител, защото в складовете, които поддържаме, купуваме и българска продукция. Не може българският производител да плаща по 420 лв!".

Велин Георгиев - голям зеленчукопроизводител в Петрич, допълни:

"Държим вносителите да не изкупуват стоките, които са развалени в Гърция, на ниски цени, защото, видно от фактурите им, вървят по 10 цента. Само кашонът е 10 цента! Може би, държавата трябва да се намеси, да останат по-малко, но да имат складове, темперирани, за всеки вид стока, който внасят.".

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев