АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЯРКАТА ЗА ИНВЕСТИЦИИ В БИОСИГУРНОСТ НА ФЕРМИТЕ - ОТВОРЕНА ДО 10 ЮЛИ

Ивайло Тодоров
12.06.2020 / 10:07

Фермерите разполагат с още почти един месец, за да кандидатстват по мярка за инвестиции в биосигурност. Крайният срок изтича на 10 юли, съобщи в предаването "Преди всички" предприемачът Ивайло Тодоров.

Свиневъдите и птицевъдите не са забравили за болестите, които ги застрашават, а информацията и прогнозите за африканската чума по свинете тази година са притеснителни, отбеляза Тодоров.

Почти всички ферми са въвели изключителни мерки за биосигурност, увери той.

Мярка 5.1 дава възможност за инвестиции в областта на дезинфекцията и съхранението на фуражи, оборска тор, както и за биосигурност на питейната вода и инсталации за пречистването й, поясни предприемачът. Основният водоизточник за фермите са подпочвените води, които биха могли да са опасни заради многото загробени животни при епидемиите от минали години.

Инвестициите в тези неща са доста скъпи, уточни Ивайло Тодоров.

На този етап, след като пострадаха доста ферми – както в птицевъдството, така и в свиневъдството, фермерите имат нагласата да инвестират в биосигурност, подчерта Ивайло Тодоров.

Мярката за инвестиции в биосигурността може да се използва и за инсинератори.

„Инсинераторите в Европа и в Америка са задължителни за всяка ферма, защото е преценено, че умрели животни не бива да се изнасят от фермата, да се „разхождат“, грубо казано, с камиони до екарисажи, до различни места, загробвани и т.н.“

Има вече инсталирани инсинератори в някои ферми, но тепърва интересът към тези съоръжения ще расте, прогнозира Ивайло Тодоров.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев