АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ГАБРОВСКИ: НЯМА ОПАСНОСТ ОТ ВТОРА ВЪЛНА. ПОВЕЧЕТО ЗАРАЗЕНИ СА ЗАРАДИ ПОВЕЧЕ ТЕСТОВЕ

Проф. Николай Габровски
12.06.2020 / 10:01

Без притеснение хората могат да се обръщат към джипитата и да влизат в болница. Болниците се връщат към нормален ритъм на работа. Tова коментира пред БНТ заместник-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски. Въпреки увеличения брой на заразените, тъй като те остават на клъстъри, няма опасност от рязко дифузно заразяване с COVID-19. Пациентите с коронавирус, които се нуждаят от болнично лечение, ще бъдат приемани в инфекциозни болници, увери лекарят. Що се отнася до "Пирогов", в здравното заведение вече 10-и ден няма пациенти с коронавирус. Това дава възможност медицинският персонал там да възстанови нормалната си дейност.

Проф. Габровски: Няма опасност от втора вълна. Повечето заразени са заради повече тестове

"Като цяло тенденцията е благоприятна и тя е отчетлива... Имаме основание да бъдем спокойни", потвърди проф. Габровски.

Професорът обясни, че нарасналият брой заразени в последните дни се дължи на значително по-големия брой направени тестове. От друга страна носителите на вируса са в относително затворени общности, което не предполага дифузно разпространение на заразата. Инфекцията остава локализирана. Няма опасност от втора вълна, на разбира се, при спазване на дистанция и хигиенните мерки. Натрупаният опит в борбата с коронавируса вече дава възможност навреме да се забележи евентуална опасност, категоричен беше лекарят.

"Трябва да продължим да се връщаме към нормалното".

Проф. Габровски успокои и желаещите да почиват на морето, но им препоръча да спазват дистанция и да предпочитат срещи на открито.

Източници: БНТ, "24 часа"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев