АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ОТ ДПС НАПУСНАХА ПЛЕНАРНАТА ЗАЛА, НЕДОВОЛНИ ОТ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

Валери Симеонов
12.06.2020 / 10:11

Депутатите от Движението за права и свободи напуснаха пленарната зала, след като Валери Симеонов зае мястото си като заместник-председател на Народното събрание .

Той беше поканен от председателя на парламента Цвета Караянчева. Това предизвика недоволството на ДПС, които неведнъж са заявявали позицията си против това лидерът на НФСБ да бъде заместник - председател на законодателния орган.

Преди това депутатите от ДПС се регистрираха за кворума.

Народните представители разглеждат доклада за БАН за миналата година, а след това е време за парламентарен контрол.

Над 2 700 са учените, които работят в Българската академия на науките, а бюджетната субсидия достига близо 100 милиона лева, отчита ръководството на БАН в доклада си. Почти цялата субсидия се изразходва за заплати, осигуровки, обезщетения и стипендии.

Трансферите от собствени приходи са над 100 милиона лева и за първи път надхвърлят субсидията. Те се формират от договори по международни програми и споразумения, договори с министерства и ведомства с български и чуждестранни фирми от продажба на продукция. Основната цел е завръщането на учените от чужбина, но са необходими добра институционална среда и високо ниво на научни изследвания, отчита докладът.

10 са министрите, които ще вземат участие в парламентарния контрол.

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще отговори на въпрос на БСП относно създаването на национален механизъм за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона. Ще бъде развито и питане за относно сътрудничеството между България и Европейския съюз в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще даде повече информация за процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев